Ispitivanje raka prostate: Doze radioterapije mogu se bezbjedno smanjiti

Muškarci koji se podvrgavaju liječenju raka prostate mogli bi sigurno dobiti daleko manje radioterapije, pokazalo je veliko ispitivanje.
Doze se mogu smanjiti za tri četvrtine, što znači da je dovoljno pet većih doza, umjesto ovih 20-ak sada.
Međunarodno ispitivanje uključivalo je skoro 900 muškaraca sa srednjim rizikom od raka prostate koji se nije proširio.
Vodeći istraživač prof. Nicholas van As iz bolnice Royal Marsden rekao je da su rezultati bili “izvanredni” i “fantastični” za pacijente.
Karcinom prostate UK kaže da ovo otkriće ima potencijal da uštedi vrijeme i novac NHS-u, dok muškarcima i dalje daje najbolje rezultate.

Nadamo se da magnetna rezonanca može otkriti muškarce na rak prostate
Turnbull je spasio živote, kaže dobrotvorna organizacija za rak prostate
To znači da bi hiljade muškaraca mogle dobiti veće doze radioterapije – poznate i kao radioterapija s više zraka – pri svakoj posjeti bolnici, ali manje ukupno.
Studija je otkrila da je nakon pet godina 96% muškaraca koji su primili pet doza radioterapije s više snopa bez raka, u poređenju sa 95% koji su primili najmanje 20 doza standardne radioterapije.
Nuspojave, poput potrebe češćeg mokrenja, bile su niske u obje grupe.
Vrhunski rezultati ispitivanja PACE-B bit će objavljeni na konferenciji Američkog društva za terapeutsko zračenje i onkologiju (Astro) u San Diegu.
Profesor van As je rekao da očekuje da će rezultati dovesti do “ogromne promjene” u načinu na koji se radioterapija provodi.

Alistair Kennedy-Rose je imao pet sesija radioterapije u jednoj sedmici, rekavši da je sve bilo gotovo vrlo brzo
Alistair Kennedy-Rose, 64, iz West Midlandsa, dijagnosticiran je da boluje od raka prostate 2014. godine nakon krvnog testa koji je pokazao da je povećan nivo njegovog prostate specifičnog antigena (PSA).
“Uopšte nisam imao simptome pa je bio šok otkriti da imam rak”, rekao je za BBC.
Liječen je u Royal Marsdenu kao dio suđenja koristeći Cyberknife, robotsku radioterapijsku mašinu, i imao je svih pet sesija u istoj sedmici i nije primao hormonsku terapiju.
“Liječenje je bilo prilično lako. Nije bilo nuspojava i sve je bilo gotovo vrlo brzo, što mi je omogućilo da nastavim da živim svoj život punim plućima”, rekao je.
“Liječili su me tako brzo da je teško pomiriti se s činjenicom da sam ikada imao rak.”
On ima godišnje testove na nivoe PSA, koji su i dalje izuzetno niski, i kaže da su mu doktori rekli da će ga njegovo lečenje verovatno izlečiti.

Profesor van As je rekao da očekuje da će NHS “brzo usvojiti” liječenje nižim dozama.
“U cijelom NHS-u postoje stotine hiljada doza radioterapije koje će biti spašene”, rekao je.
“A u sistemu koji je prilično pod pritiskom, to će biti dobrodošlo.”
Profesor van As kaže da bi oko 8.000 muškaraca godišnje moglo ispuniti kriterije za rak prostate srednjeg rizika koji se nije proširio.
Zbog toga bi mogli imati koristi od promjene tako što bi cijeli tretman imali za sedmicu, umjesto da se rasporede na najmanje mjesec dana.
U Velikoj Britaniji, 20 doza radioterapije je standardni tretman, ali u drugim zemljama poput SAD-a koriste do 40 doza.
Još jedan ključni element ispitivanja bio je da nijedan od 874 muškarca nije dobio nikakvu hormonsku terapiju za blokiranje testosterona, pokretača raka prostate.
Hormonska terapija ima više nuspojava, uključujući jak umor, navale vrućine i nizak libido.
Simon Grieveson, pomoćnik direktora istraživanja raka prostate u Velikoj Britaniji, rekao je: „Fantastično je vidjeti da se čini da je ova nova vrsta terapije s više zraka jednako efikasna kao i tradicionalna radioterapija i da može pomoći muškarcima da se liječe brže i daleko manje posjeta bolnici.”
Gospodin Kennedy-Rose je ohrabrivao druge muškarce da se odjave.
„Važno je da muškarci stariji od 50 godina imaju rutinski test na PSA, ili, ako njihov doktor smatra da je potrebno, MR skeniranje“, rekao je.
“Onda, ako se rak otkrije rano, oni mogu imati lak tretman sa najmanje nuspojava, od kojih sam, srećom, imao koristi.”