Špijuniranje životinjama: Indijci pustili na slobodu goluba koji je špijunirao za Kinu

Goluba osumnjičenog za špijuniranje za Kinu i držanog osam mjeseci indijski zvaničnici pustili su ove sedmice nakon intervencije organizacije za prava životinja PETA, navodi se u saopćenju te grupe.

“Nakon što je saznala da je golub držan u bolnici za životinje Bai Sakarbai Dinshaw Petit (BSDPHA) u Parelu kao vlasništvo slučaja zapanjujućih osam mjeseci, PETA Indija je krenula u akciju kako bi osigurala slobodu ptice iz zatočeništva”, saopštila je PETA.

Mučenje životinje počelo je u maju prošle godine, kada je uhvaćena u blizini luke u Mumbaiju. Na krilima goluba bila je ispisana poruka riječima koje su se činile kineskim, dodaje PETA. “To je dovelo do sumnje u špijuniranje i navelo je policiju da zaplijeni pticu, koja je poslana u BSDPHA u Mumbaiju na medicinski pregled u sklopu istrage.”

Još jedan golub je navodno priveden 2016. godine nakon što su ga vlasti pronašle uz poruku u kojoj se prijeti indijskom premijeru Narendru Modiju.

Dok je slučaj s golubom dospio na globalne naslove, “špijunske životinje” koje su uhvatile i iskorištavale vojska nisu ništa novo.

Godine 2019., snježno bijeli kit beluga, kasnije nazvan Hvaldimir, stekao je međunarodnu slavu nakon što je uočen kako nosi posebno napravljen pojas sa nosačima za kameru, što je navelo stručnjake da sugerišu da je kita možda obučavala ruska vojska.

Beluge su društvene životinje koje love i putuju zajedno u grupama. Kit Hvaldimir pronađen je sam, a poznato je da prati čamce i igra se s onima na brodu.

Ponovo se pojavio u švedskim vodama 2023. godine, a aktivisti za prava životinja i stručnjaci za more izrazili su zabrinutost oko njegove sudbine.