11.9 C
Mostar
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Naslovnica Ostalo Zanimljivosti Muškarac otišao na kolonoskopiju, doktori se šokirali onim što su našli u...

Muškarac otišao na kolonoskopiju, doktori se šokirali onim što su našli u njegovim crijevima

Muškarac u Missouriju zbunio je doktore nakon što su pronašli živu muhu kako zuji duboko u njegovim crijevima.

Pacijent (63) je ove godine došao na rutinski pregled raka debelog crijeva, odnosno na kolonoskopiju prilikom koje su mu stavili kameru u probavni trakt.

Postupak je tekao normalno sve dok doktori nisu došli do poprečnog debelog crijeva, područja na vrhu debelog crijeva, gdje su pronašli potpuno netaknutu muhu. Pacijent je rekao da nema pojma kako je insekt dospio u njegov probavni trakt i nije osjećao nikakve simptome, piše Daily Mail.

Rekao je doktorima da je dan prije kolonoskopije konzumirao samo bistru tekućinu, kao što i je potrebno za čišćenje crijevnog trakta prije ove pretrage. Večer prije 24-satnog posta jeo je pizzu i zelenu salatu, ali je rekao da se ne sjeća da mu je muha bila u hrani.

U rijetkim slučajevima, muhe polože jaja u voću i povrću koja potom prežive želučanu kiselinu i izlegu se u crijevima. Doktori su se oglasili o ovom rijetkom slučaju u American Journal of Gastroenterology.

– Ovaj slučaj predstavlja vrlo rijedak kolonoskopski nalaz. Misterij je kako je netaknuta muha pronašla put do poprečnog debelog crijeva- kazali su.

Muhe i njihove ličinke mogu nastaniti ljudska crijeva u stanju koje se medicinski naziva crijevna mijaza koja se pojavljuje kad neko konzumira hranu koja sadrži jaja i ličinke muha. U rijetkim slučajevima, prežive kiselinu u želucu i zatim se nastane u crijevima, rastu i mutiraju u odrasle muhe.