Finski sistem obrazovanja

U Finskoj škola počinje kada dijete napuni 7 godina. Tamošnji sistem se smatra najboljim školskim sistemom na svijetu. Čas traje 45 minuta nakon čega slijedi mali odmor od 15 minuta. Od ponedjeljka do četvrtka učenici provode 8 sati dnevno u školi (mali odmori i pauza za ručak su uključeni), dok petkom ostaju u školi do 13 sati.

Obrazovanje u Finskoj je potpuno besplatno za roditelje i učenike. Sve plaća država. Svako dijete od države dobija besplatan tablet na kojem su sačuvane sve školske knjige, tako da djeca ne moraju nositi teške ruksake. Školski obroci (užina i ručak) su besplatni i raznovrsni, a svaki učenik može birati šta i koliko želi pojesti.

Svako ulaganje u obrazovanje jedne zemlje je ulaganje u njenu budućnost. Ovo je najvažnija investicija. Obrazovani ljudi su motor privrede, ali i zdravstva i pravosuđa.

Znamo, nismo mi Finska. I ovo je samo djelić njihove genijalnosti kada je u pitanju škola. Ali možemo li se barem malo ugledati na one koji sasvim sigurno u praksi pokazuju i dokazuju kako jedan uspješan sistem obrazovanja funkcioniše?