Više od 200 mafijaša zatvoreno u jednom od najvećih suđenja mafiji u Italiji

Talijanski sud osudio je više od 200 članova kriminalnih skupina na ukupno 2200 godina zatvora, nakon najvećeg suđenja mafiji u zemlji u posljednja tri desetljeća.

Tijekom suđenja, koje je započelo u siječnju 2021. i održalo se u namjenski izgrađenom bunkeru u gradu Lamezia Terme na jugu Italije, više od 400 odvjetnika zastupalo je optužene, a oko 900 svjedoka dalo je iskaze.

Vijeće od tri suca, koje je od završetka suđenja 16. listopada raspravljalo o sudbini 338 optuženih, izreklo je presudu u ponedjeljak. Sudu je trebalo sat i 40 minuta da donese svoje presude, izvijestila je talijanska novinska kuća Ansa.

Oko 207 mafijaša je zatvoreno, a više od 100 je oslobođeno. Ukupna zatvorska kazna uključuje pet doživotnih i tri kazne od 30 godina.

Među onima kojima je suđeno bile su 42 žene – što je rekord za suđenje mafiji – od kojih je 39 osuđeno.

Mnogi od optuženika imali su živopisne nadimke – uključujući “Vuk”, “Debeljko”, “Slatkiš” i “Janjeći but” – koji su uhvaćeni na oko 24.000 prisluškivanja, prema svjedočenjima prezentiranim tijekom suđenja.

Osuđeni uključuju bivšeg zastupnika Forza Italia Giancarla Pittellija; bivši šef policije Giorgio Naselli; bivši službenik financijske policije Michele Marinaro; bivši gradonačelnik Gianluca Callipo; i bivši regionalni vijećnici Luigi Incarnato i Pietro Giamborino, navodi se u dokumentu o kazni u koji je CNN imao uvid.

Mafijaši su bili povezani s ozloglašenom talijanskom kriminalnom skupinom ‘Nrangheta’ i osuđeni su za udruživanje s mafijom, iznudu, podmićivanje i pet ubojstava.