U Mostaru obilježena 31. godišnjica osnivanja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, na mostarskim Šehitlucima, danas je obilježena 31 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Esad Kosić rekao je kako je ovaj datum jedan od najvažnijih trenutaka Armije RBiH na ovim prostorima.

– Korpus je osigurao opstanak Bošnjaka ne teritoriji Hercegovine, bili smo svjesni da razjedinjeni nemamo šanse opstati. Po tom pitanju su general Arif Pašalić i mnogi drugi komandanti preuzeli odgovornost da formiraju tu jedinicu i ta je jedinica oslonac i opstanak naroda na prostoru gdje je djelovao Četvrti korpus. Danas se navršava 31 godina od toga događaja, ponosni smo na ljude koji su to radili i na one koji su dali živote u borbi da se ovaj teritorij, u onoj mjeri koju smo u tom trenutku mogli, brani i odbrani – rekao je Kosić.

Bivši zamjenik komandanta Četvrtog korpusa Safet Oručević prisjetio se tih dana.

– Bio sam jedan od ljudi, koji su zajedno sa Arifom Pašalićem, Midhatom Hujdurom, dobili zadatak od predsjednika Alije Izetbegovića da formiramo Četvrti korpus Armije RBiH. Mi smo taj zadatak ispunili – kazao je Oručević.

Mustafa Polutak, bivši komandant Četvrtog korpusa, istakao je kako se borce te vojne jedinici ne smije zaboraviti.

– Danas smo se ovdje okupili da odamo počast šehidima, povodom obilježavanja godišnjice Četvrtog korpusa, jedinice koja je zaslužna za opstanak našeg naroda u dolini Neretve, od Stoca, Čapljine, Mostara, Jablanice do Konjica. Značaj posebno treba istaći organizatorima koji drže sjećanje na Četvrti korpus, hrabre branioce koje ne smijemo zaboraviti – poručio je Polutak.

Na Spomen obilježju u Drežnici položeno je cvijeće i odata počast prvom komandantu brigadnom generalu Arifu Pašaliću.

U svim džamijama muftijstva mostarskog proučen je Jasin pred duše šehida.

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 17. novembra 1992. godine, sa sjedištem u Mostaru.

Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, kao i neke dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve.