SpaceX Starship, najjača raketa u historiji, eksplodirala nakon polijetanja

SPACEX-OV Starship, letjelica nove generacije, razvijena za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje, bez posade je prvi put izašla iz Zemljine atmosfere, no kontakt je s njom izgubljen ubrzo nakon polijetanja. Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe tvrtke Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu.

Raketa je letjela oko osam minuta prije nego što je SpaceX rekao da je izgubio kontakt i prekinuo prijenos uživo. Trebala je u svemir letjeti 90 minuta, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija. “Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo

Gornji dio rakete uspješno se odvojio od potisnika koji je potom eksplodirao.

Dopisnik BBC-ja Jon Amos kaže da se samouništio iznad Atlantskog oceana.

Prilikom prvog lansiranja u travnju golema se raketa raspala i eksplodirala nakon četiri minute.

Čestitke iz NASA-e

Šef NASA-e Bill Nelson čestitao je SpaceX-u nakon leta Starshipa.

Jim Free, administrator NASA-ine direkcije za razvoj istraživačkih sustava, također se oglasio na društvenim mrežama te rekao da je ovaj testni let označio korak naprijed za razvojni program Starshipa.

NASA plaća SpaceX-u više od 4 milijarde dolara za Starship, a letjelicu planira upotrijebiti za slijetanje astronauta na Mjesec u okviru svog glavnog programa Artemis.

Prvo slijetanje pomoću vozila Starship predviđeno je za decembar 2025. Ali Free je ranije izrazio zabrinutost da Starship neće biti spreman na vrijeme, upozoravajući da bi se misija mogla produžiti do 2026. ili bi NASA mogla biti prisiljena dizajnirati novi profil leta.

(BBC, index)