𝐒𝐊𝐔𝐏Š𝐓𝐈𝐍𝐀 𝐇𝐍𝐊 𝐔𝐒𝐕𝐎𝐉𝐈𝐋𝐀 𝐁𝐔𝐃Ž𝐄𝐓 𝐔 𝐈𝐙𝐍𝐎𝐒𝐔 𝐎𝐃 𝟑𝟔𝟔,𝟐 𝐌𝐈𝐋𝐈𝐎𝐍𝐀 𝐊𝐌 𝐙𝐀 𝟐𝟎𝟐𝟒. 𝐆𝐎𝐃𝐈𝐍𝐔!

Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona apsolutnom većinom glasova usvojen je Budžet našeg kantona u iznosu od 366,2 miliona KM.

Važno je naglasiti opredjeljenje ove Vlade da naš Kanton bude stabilna administrativna jedinica vlasti, sa ispunjenim preuzetim obavezama i tendencijom razvoja u različitim segmentima i oblastima.

Vlada je izdvojila novac za mlade, sport, sindikate , policijske službenike, turizam.

Predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač smatra kako će ovakav budžet osigurati financijsku stabilnost i likvidnost Županije.

– To je bio naš primarni cilj u odnosu na stanje obveza koje smo zatekli, ali i na očekivanu naplatu prihoda. U Budžetu je osigurano dodatnih 23 milijuna KM  za plaće i doprinose na plaće za budžetske korisnike. Znamo da su ranije preuzete obaveze po kolektivnim ugovorima, koje se prije svega odnose na policijske službenike, pravosudna tijela, korisnike proračuna unutar Vlade te osnovne i srednje škole. Samo u osnovnim školama povećanje plaća iznosi 10 milijuna KM, a u srednjim od 2,5 milijuna KM po novim ugovorima – izjavila je Buhač te dodaje kako su budžetom osigurana sredstva i za sistematske preglede policijskih službenika u HNK-u te dodatno zapošljavanje policajaca.

Izrazila je zadovoljstvo što su u budžet uspjeli implementirati dio programskih smjernica.

– Prije svega mislim na subvenciju poreza mladima za kupnju prve nekretnine i subvenciju plaćanja rente za izgradnju prve nekretnine što je bila više puta inicijativa. Budući da nismo htjeli ugroziti lokalne zajednice, pošto je to isključivo njihov prihod, išli smo na subvenciju – kazala je predsjednica Vlade HNK-a.

Kako je kazala, Budžetom su osigurana sredstva za početne osnove za primjenu programskih smjernica za izradu projekta studije digitalizacije javne uprave, za izradu strategije razvoja turizma, kao i energetske učinkovitosti u HNK.

Ministar financija HNK-a Adil Šuta potvrdio je kako je budžet, u odnosu na Nacrt, izmijenjen.

– Što se tiče Budžet prijedlog je da on bude 366,231.175 KM, što je  za 12.856.620  KM veće u odnosu na Nacrt. Mi smo kroz ovaj prijedlog Budžet, na osnovu rasprave skupštinskih zastupnika, njihovih prijedloga i primjedbi  te osnovu stvarnog stanja izvršenja za 2023. godinu, kao i federalnog budžeta koji je usvojen, sagledali sve podatke, adekvatno planirali prihode i rashode te shodno tome uveli određene nove stavke – rekao je Šuta.