Predsjednik GV Grada Mostara govorio o Lakišića haremu

𝐏𝐫𝐞𝐝𝐬𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐤 𝐆𝐕 𝐒𝐚𝐥𝐞𝐦 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐜́: “𝐍𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐢 𝐩𝐮𝐭 𝐢 𝐧𝐚𝐜̌𝐢𝐧 𝐣𝐞 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐮 𝐨𝐤𝐯𝐢𝐫𝐮 𝐧𝐨𝐯𝐨𝐠 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐜𝐢𝐨𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐈, 𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐧𝐨 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐧𝐞 𝐳𝐨𝐧𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐌𝐨𝐬𝐭𝐚𝐫𝐚 𝐮𝐳 𝐝𝐨𝐛𝐫𝐮 𝐯𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐬𝐯𝐢𝐡 𝐝𝐨𝐝𝐢𝐣𝐞𝐥𝐢 𝐳𝐞𝐦𝐥𝐣𝐢𝐬̌𝐭𝐞 𝐈𝐬𝐥𝐚𝐦𝐬𝐤𝐨𝐣 𝐳𝐚𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐳𝐚 𝐢𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐧𝐣𝐮 𝐤𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐧𝐨𝐠 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚 𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐣𝐞𝐫𝐢 𝐯𝐚𝐥𝐣𝐚𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐬𝐮𝐦𝐧𝐣𝐢𝐯𝐢𝐡 𝐨𝐝𝐥𝐮𝐤𝐚 𝐳𝐚 𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮 𝐊𝐚𝐳𝐚𝐥𝐢𝐬̌𝐭𝐚.”

Za Preporod.info na teme Lakišića harema, zahtjeva Islamske zajednice u Mostaru prema gradu, izgradnji HNK su govorili: gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik MIZ Mostar Džafer Alić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić iznio je razmišljanja i odgovore na tvrdnje gradonačelnika Kordića u vezi sa navedenim temama, gdje navodi:

“Kako do izlaza i rješenja problema mora doći, a najbolji put i način je da se u okviru novog regulacionog plana Centar I, odnosno Centralne zone Grada Mostara uz dobru volju svih dodijeli zemljište Islamskoj zajednici za izgradnju kulturnog centar i provjeri valjanost sumnjivih odluka za zgradu Kazališta, čime bi za sva vremena prepucavanja i nadmudrivanja u gradu prestala.”

𝐎𝐝 𝐮𝐣𝐞𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞𝐧𝐣𝐚 𝐆𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐨 𝐝𝐚𝐧𝐚𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐛𝐨𝐬̌𝐧𝐣𝐚𝐜̌𝐤𝐢𝐡 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢𝐡 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐤𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐮𝐯𝐢𝐣𝐞𝐤 𝐬𝐮 𝐬𝐞 𝐬𝐧𝐚𝐳̌𝐧𝐨 𝐳𝐚𝐥𝐚𝐠𝐚𝐥𝐢 𝐝𝐚 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐧𝐚 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐛𝐮𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢𝐞𝐭𝐧𝐢𝐜̌𝐤𝐚 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐢 𝐝𝐚 𝐮 𝐧𝐣𝐨𝐣 𝐬𝐯𝐢 𝐢𝐦𝐚𝐣𝐮 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐚𝐫𝐚𝐣𝐮𝐜́𝐞 𝐬𝐚𝐝𝐫𝐳𝐚𝐣𝐞.

“Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić naglašava da je argumentacija u vezi s Regulacionim planom na koji se poziva Kordić i Kazalište, a koji je donijela Općina Jugozapad 1996. godine, opterećena nizom odluka i inicijativa koje su uslijedile nakon objedinjavanja gradske administracije.

– Prije svega radi se o tri odluke Gradskog vijeća Mostara iz 1999., 2001. i 2010. godine u kojima se jasno kaže da je gradnja u Centralnoj zoni Mostara zabranjena do izrade novog regulacionog plana Centralne zone.

– Kordić u javnim istupima konstantno preskače činjenicu da se to područje nalazi u Centralnoj zoni Mostara kao posebnom administrativnom dijelu. Baš taj dio, na prijedlog međunarodne zajednice, Grad je trebao i u građevinskom smislu učiniti istinski multietničkom zonom u kojoj će svi narodi i svi građani Mostara imati adekvatne sadržaje koji će koristiti na dobrobit svih. Od ujedinjenja Grada do danas predstavnici bošnjačkih političkih struktura uvijek su se snažno zalagali baš za takav izgled Centralne zone. Građevinska inspekcija je 2001/2002. godine preko 40 puta svojim rješenjima zaustavljala nelegalnu gradnju u tom opsegu. I u političkom sporazumu iz 2004. godine kada je konačno objedinjena gradska administracija jedna od stavki bila je i to da se neće graditi objekti s nacionalnim predznacima bez prethodne saglasnosti Gradskog vijeća. Kazalište je urbanističko-tehničke uslove steklo tek 2017. godine kada je gradom upravljao samo jedan čovjek. Ma koliko nadležni pravosudni organi te dozvole valorizirali valjanim s aspekta upravnog postupka svima je ovdje jasno da je došlo do kršenja moralnih načela i jednostranih inicijativa. Takav pristup ni na koji način ne doprinosi jačanju povjerenja među narodima i građanima u Mostaru i to Kordić dobro zna – pojasnio je Marić.

𝐂̌𝐢𝐭𝐚𝐯 𝐨𝐯𝐚𝐣 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬 𝐣𝐞 𝐭𝐨𝐥𝐢𝐤𝐨 𝐤𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐤𝐬𝐚𝐧 𝐝𝐚 𝐛𝐢 𝐧𝐚 𝐧𝐣𝐞𝐦𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚𝐥𝐢 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐧𝐢 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐧𝐢, 𝐞𝐤𝐬𝐩𝐞𝐫𝐭𝐧𝐢 𝐭𝐢𝐦𝐨𝐯𝐢 𝐤𝐚𝐤𝐨 𝐛𝐢 𝐬𝐯𝐞 𝐝𝐢𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐫𝐚𝐳𝐣𝐚𝐬𝐧𝐢𝐥𝐢.

“Nama je važno da u pravnom smislu raščistimo sve dileme i ne znam kome bi takvi sudski procesi smetali. Ako želimo graditi normalan grad, grad za budućnost onda moramo u te procese ući čistih ruku i dobrih namjera. Drugog puta nema” – naglašava Marić.

𝐏𝐫𝐚𝐯𝐨𝐛𝐫𝐚𝐧𝐢𝐥𝐚𝐬̌𝐭𝐯𝐨 𝐦𝐨𝐫𝐚 𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐧𝐞𝐳𝐚𝐯𝐢𝐬𝐧𝐨 𝐮 𝐬𝐯𝐨𝐦𝐞 𝐫𝐚𝐝𝐮 𝐢 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢 𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐮 𝐆𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐌𝐨𝐬𝐭𝐚𝐫𝐚-𝐬̌𝐭𝐨 𝐢 𝐜̌𝐢𝐧𝐢

“S druge strane, smatram neprimjerenim Kordićevo mišljenje da Grad nema interes za provođenje sudskih postupaka u ovom slučaju. Baš naprotiv, zbog istine i čistih računa, i budućnosti svih u ovom gradu moje mišljenje je kako se radi o prvorazrednom interesu svih. Njegovi pritisci koje u svojim izjavama koristi u odnosu na pravobranioca Mujkanovića ničim nisu utemeljeni, jer Pravobranilaštvo jeste i mora biti nezavisno u svom radu. Nije mi jasno zašto to čini jer to što radi nikome ne ide u prilog. Njemu pogotovo “– prokomentarisao je Marić