Reakcija Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020 na promociju knjige ratnog zločinca u Mostaru

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 poziva gradonačelnika Mostara Maria Kordića, direktora kulturne ustanove Dom herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige presuđenog ratnog zločinca, Valentina Ćorića, u Mostaru.

Nepojmljivo je za bilo koju zemlju i društvo u svijetu da presuđeni ratni zločinac, nosioc najzloglasnijih nedjela prema ljudima, odgovoran za sistemsku organizaciju ubijanja, mučenja i protjerivanja Bošnjaka u južnim dijelovima naše države, može uopće javno govoriti, a ne kao u Mostaru promovisati knjigu.

Krvnik, Valentin Ćorić, presuđen je za najteža djela protiv čovječnosti, kao dio zloglasne Haške šestorke i jedan je od šest najgorih ratnih zločinaca koje je Evropa vidjela od nacista i Hitlera. Zbog toga pozivamo sve relevantne faktore da se spriječi i odustane od promocije i time pošalje poruka da smo istinski opredjeljeni za društvo evropskih i ljudskih vrijednosti u kojima nije moguće da ratni zločinci imaju prostora za javno djelovanje. Da nije moguća njihova glorifikacija i rehabilitacija. Oni su nanjeli suviše ljudskog zla i ostali zapisani u historiji čovječanstva kao opomena na prijetnju da ljudski um može osmisliti i činiti zlo.

Ustanimo svi u zaštitu ljudskih vrijednosti, onih koji su prošli patnje zlikovaca i našu djecu zaštitimo od plasiranja ovakvih oblika opasnog nehumanog ponašanja i djelovanja. Očekujemo to od svih pozvanih, u suprotnom nismo sigurni da svi pobrojani faktori štite vrijednosti evropskog i humanističkog naslijeđa, te upozoravamo da je to direktni udarac na i protiv postignutih koraka na izgradnji zajedničkog života i budućnosti u Mostaru.

Jasno i javno upozoravamo da ovakvi postupci služe za povratak u proces dezintegracije mostarskog društva i razdvajanja ljudi poručili su iz Koalicije za Mostar 2020.