Reakcija GO SDA Mostar: Smjena Hume strateška i kardinalna greška

Iz gradske organizacije SDA Mostar su se nakon održane sjednice, oglasili o smjenu Esada Hume sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH:

”Da se ista antibosanskohercegovačka matrica i scenarij „BH Bloka Mostar“ (SDP i Naša stranka) ponavlja, kada su stranke tadašnjeg „BH Bloka“ glasanjem svojih vijećnika spriječile da probosanskohercegovačke stranke na čelu sa doktorom Zlatkom Guzinom dobiju gradonačelnika Mostara, govori i odluka aktualne vlasti u Federaciji BiH za smjenu slavnog ratnog komandanta odbrane Mostara Esada Hume sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kako bi postavili Marijana Klaića kadra HDZ-a.

𝐍𝐚𝐤𝐨𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐮𝐬̌𝐭𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐯𝐞𝐜́𝐢𝐧𝐞 𝐮 𝐔𝐩𝐫𝐚𝐯𝐧𝐨𝐦 𝐨𝐝𝐛𝐨𝐫𝐮 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐚 𝐢𝐦𝐞𝐧𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞𝐦 𝟒 𝐜̌𝐥𝐚𝐧𝐚 𝐇𝐃𝐙-𝐚 𝐨𝐝 𝟕, 𝐧𝐚𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐮 𝐮 𝐬𝐦𝐣𝐞𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐣𝐞 𝐨𝐯𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐢 𝐬𝐫𝐚𝐦𝐧𝐨𝐦 𝐨𝐝𝐥𝐮𝐤𝐨𝐦 𝐮𝐤𝐥𝐨𝐧𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐮 𝐄𝐬𝐚𝐝𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐮 𝐬𝐚 𝐨𝐯𝐞 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐜𝐢𝐣𝐞. 𝐔𝐜̌𝐢𝐧𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐮 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐬̌𝐤𝐮 𝐤𝐚𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚𝐥𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬̌𝐤𝐮, 𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐧𝐨 𝐥𝐣𝐮𝐝𝐬𝐤𝐮 𝐢 𝐦𝐨𝐫𝐚𝐥𝐧𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚 𝐌𝐨𝐬𝐭𝐚𝐫𝐜𝐢𝐦𝐚 𝐳𝐚𝐦𝐢𝐣𝐞𝐧𝐢𝐯𝐬̌𝐢 𝐡𝐞𝐫𝐨𝐣𝐚 𝐌𝐨𝐬𝐭𝐚𝐫𝐚 𝐬𝐚 𝐤𝐚𝐝𝐫𝐨𝐦 𝐇𝐃𝐙-𝐚.

Doktor Zlatko Guzin spriječen je glasanjem vijećnika liste BH Bloka koju su činile SDP i Naša stranka da postane gradonačelnik Mostara i dalje se nastavljaju procesi, gdje uvijek imamo iste aktere odluka, da se sa važnih funkcija uklone oni koji su nosioci ideje i vizije Bosne i Hercegovine i onemoguće da isti nasuprot HDZ-a čine jasnu i snažnu protutežu i prevagu za interese države. U oba slučaja ovo je učinjeno odlukama i uz pomoć stranaka SDP-a i Naše stranke i njihovih članova iz Mostara, koji su u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša, te ove stranke predvode Vladu Federacije BiH.

Zanimljivo je i kako se istupi prvaka stranaka BH Bloka u Mostaru o debalansu na ostalim nivoima u Bosni i Hercegovini događaju u vrijeme kada je donesena ova odluka koja je podsjetila javnost na debalans u Fondu za zaštitu okoliša u korist HDZ-a.

Fond za zaštitu okoliša je još jedna vrlo važna institucija nad kojom potpunu kontrolu od sada ima HDZ. Ova značajna institucija ima kapacitet za dodjelu desetina miliona maraka lokalnim zajednicama, udruženjima i drugim partnerima saradnje. Upravo je u toku javni poziv gdje se raspodjeljuje više od 31 milion konvertibilnih maraka i očekuju se i novih 26 miliona sredstava EU čija raspodjela ide preko Fonda, te je zbog toga uloga direktora uz većinu u Upravnom odboru ključna za HDZ kako bi samostalno dijelio zajednička sredstva građana.

Ovakva odluka treba i saglasnost Vlade Federacije BiH i bit će zanimljivo pratiti da li će premijer Nikšić i ministri koji su bili pripadnici Armije RBiH podržati smjenu ratnog komandanta.”