Raskrinkana velika afera iz Goražda: Panika u Vladi BPK ali i u FS BPK, ko će prvi pasti?

 

Raskrinkana velika afera iz Goražda: Panika u Vladi BPK ali i u FS BPK, ko će prvi pasti?

Politički magazin „Mreža“ Federalne televizije, večeras je emitovao prilog iz Goražda, odnosno o malverzacijama vezanim za izbore u FS BPK održane 2016. godine. Zbog želje za apsolutnom vlašću, svojom nesmotrenošću i nelegalnim radanjama, Muhidin Raščić kao aktuelni predsjednik nelegalnog saveza nalazi se pred velikom pravosudnom aferom!

No, nije jedini Raščić jedini koji bi mogao odgovarati, zbog ignorisanja kompletnog slučaja, gurajući ove stvari narodski rečeno „pod tepih“, među odgovornima bi mogli biti i daleko krupnije ribe od Raščića. Aktuelnu vlast u BPK, bivše ali i sadašnje rukovodstvo NS BiH, te bivšeg ministra pravde Matu Jozića kao i niz drugih činovnika mogla bi zaboliti glava zbog ovog slučaja, koji su do nedavno očito smatrali potpuno nebitnim.

Sve je počelo od famozne Izborne Skupštine FS BPK koja je održana u septembru 2016. godine, kada su izabrani novi rukovodioci Fudbalskog saveza BPK. Ništa od toga ne bi bilo sporno, da Muhidin Raščić, tadašnji kandidat i aktuelni predsjednik tamošnjeg saveza nije zabranio ulazak „spornim“ delegatima na izbornu Skupštinu, pravdajući svoju odluku time da ih jednostavno nema na spisku, kao i da nisu ispunili uslove za Skupštinu, što je bilo apsolutno netačno!

Ipak, na osnovu zakona o sportu koji je usvojila Vlada BPK, Fudbalski savez BPK kao takav uopće nije bio registrovan, pa samim tim može se zaključiti da formalno zapravo nije niti postojao. Iako se Muhidin Raščić u svom govoru za „Mrežu“ u maniru diktatora pita kako savez ne postoji, ako klubovi „pobunjenici“ izvršavaju svoje obaveze,  Raščić dobro zna da je to jedini način da se klubovi mogu takmičiti. No, FS BPK je i dalje formalno nelegalan, a što je nedavno potvrdila i presuda Vrhovnog suda FBiH, iz koje se vidi da ovaj kantonalni savez nije imao bilo kakav dokaz da je Izborna Skupština bila legalna.

Veliki broj sportskih radnika iz Goražda koji su se glasno pobunili i ukazali na nepravilnosti su supendovani od strane upravo FS BPK i Muhidina Raščića.

Veliki apsurd u cijeloj priči jeste i to da je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, na čelu sa tadašnjim ministrom, Damirom Žugom nakon utvrđenih provjera obavijestilo  Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK, da famozna Izborna Skupština nije bila legalna!

Ipak, i pored zvaničnog obavještenja, ministrica Radmila Janković donijela je privremeno rješenje o upisu promjena u FSBPK u Registar udruženja, koje će poslije biti preimenovano u konačno.

I kada su u Raščić, ali i očito određene instance u Vladi BPK pomislili kako je ta stvar završena, Vrhovni sud FBiH je poništio najprije privremeno rješenje o upisu promjena u Registar udruženja Fudbalskog saveza BPK, a zatim i nevažećom proglasio presudu Kantonalog suda u Goraždu koja je donijela odluku u konačnom rješenju u junu 2017. godine.

Žalosno je da je tek sada, pet godina poslije, klupko počelo da se odmotava. Simptomatično u cijeloj priči je da u Vladi BPK, ali i Fudbalskom savezu BPK šute i još uvijek ignorišu presudu Vrhovnog suda. Pitanje je do kada?

Pravosudni organi će nema sumnje ovdje itekako imati posla, pitanje je samo ko će platiti ceh? Naravno, Muhidin Raščić nije sam u ovoj priči, niti je kompletan proces mogao provesti bez pomoći viših organa. Kršenje zakona i neprovođenje presude Vrhovnog suda Federacije moglo bi pojedine koštati mnogo.

Zanimljivo je da se ne oglašava niko ni iz NS BiH, činjenica je da FS BPK nelegalno egzistira, a kao takav je član Fudbalskog saveza Federacije ali i NFSBiH. Ovdje također treba istaći činjenicu da je na famoznoj Skupštini 2016. godine kao “emisar” iz NS BiH, poslan Nermin Kljajić kao šef izborne komisije. Naime, nadgledao je Kljajić kompletan proces i utvrdio kako je sve legalno. Iako je Kljajić znao zbog čega i od koga je poslan, te da se tadašnjem predsjedniku NS BiH Elvedinu Begiću žurilo da izabere Raščića koji mu neće mnogo smetati kao budući član Izvršnog odbora u NS BiH, Kljajić je zažmirio na činjenicu da je ova izborna Skupština bila daleko od legalne. Kljajić je tada izabran za predsjednika takmičarske komisije NS BiH, a danas obavlja važnu funkciju ministra unutrašnjih poslova USK. I pticama na grani je jasno da je Kljajić postupio suprotno zakonu bez provjere bitnih činjenica. Kljajića je u Goražde poslao njegov stranački kolega iz Cazina, Irfan Durić, a tada najbliži Begićev saveznik, imao je samo jedan zadatak – proglasiti sve legalnim. Irfan Durić je nedugo nakon toga nagrađen pozicijom ni manje ni više nego predsjednikom FS Federacije BiH. Durić i Kljajić su visokopozicionirani članovi stranke NES (bivša A SDA) koju proteklih mjeseci tresu razni skandali. Prije nekoliko dana uhapšen je visokopozicionirani član ove stranke u Cazinu, Admir Hadžipašić, a krenu li pravosudni organi u istraživanje ove afere, sigurno je da će doći do Kljajića i Durića, što bi njjihovom stračankom šefu, Nerminu Ogreševiću ponovo nanijelo težak udarac i još jednu mrlju stranci, pa bi promjena imena (A SDA u NES) bila uzaludna, obzirom da je kažu nam dobro upućeni izvori, vodstvo ove stranke ime promjenilo upravo iz razloga zbog prevelikog opterećenja raznim aferama. Boje i ime su se možda promjenile, ali su očito prinicipi ostali isti.

Kada smo naveli da je široka lista imena involviranih u ovu aferu, nikako ne treba izostaviti niti Natašu Danojlić (SDA), aktuelnu ministricu Ministarstva za pravosuđe, radne odnose i upravu BPK. Iako je bila obavezna provesti presudu Vrhovnog suda u roku od 15 dana, Danojlićeva se “oglušila” na istu i ignorisala je, čime je i ona direktno kao odgovorna osoba prekršila zakon.

Nema sumnje da će ukoliko se odluka Vrhovnog suda i dalje bude ignorisala, biti posla za istražne organe. Vremena je sve manje, a oni koji su započeli kompletnu priču, sada su u panici i ne znaju kako je završiti. Ignorisanja odluka više nema i ne smije ih biti, ima li rješenja na pomolu? Prema određenim informacijama sa kojima raspolažemo, panika je zavladala i u Vladi BPK, najradnije bi Raščića “pustili niz vodu” i zahtjevali novu Izbornu Skupštinu, ali mnogi od njih svjesni su da su zajedno sa Raščićem bili vinovnici ove potpuno protuzakonite i neustavne priče. Neko će morati odgovarati.

Naši izvori govore da postoji plan da se Raščića nagovori na ostavku koju će pravdati privatnim razlozima, kako na mjestu predsjednika FSBPK tako i na članstvo u Izvršnom odboru NS BiH, ali činjenica je da Raščić ne želi jeftino prodati kožu, pa je pitanje šta bi zauzvrat tražio.

Rješenja nema, a vremena je sve manje, no jedna stvar je samo jasna, presuda Vrhovnog suda Federacije morat će se provesti…

Kompletan prilog političkog magazina “Mreža” iz Goražda pogledajte u videu, koji počinje na 32 minute i 25. sekundi.