Puca Trojka u HNK: NIP pokrenuo hibridni rat protiv SDP-a

DCIM100MEDIADJI_0205.JPG

Zbog sve izvjesnije koalicije SDA-SDP u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te šanse da se napokon formira balansirana vlada HNK, jučer je mostarski NIP, preko svog internet glasnika pokrenuo hibridni rat protiv SDP-a. Koristeći upravo SDA modus operandi o medijskom pritisku, te postavljajući sebe na moralni i politički pijedestal u HNK, mostarski NIP serijom članaka nastoji napraviti pritisak na SDP da odustane od formiranja vlade HNK.

Tako NIP nakon velikih unutarstranačkih svađi i izlazaka iz stranke, sada svađu prenosi i na partnere iz SDP-a, i nastavlja provoditi svoju konzervativnu politiku kojom se trudi da smanji broj partnera i članova stranke te da svaki dan ima sve manje sagovornika, što je praksa potpuno strana bilo kojoj političkoj organizaciji kojoj bi osnovni cilj valjda trebao biti da proširi broj sagovornika. Činjenica koja nikako ne ide u prilog NIP-ovoj ambiciji da bude lider procesa je broj osvojenih glasova i mandata u HNK: tako NIP svoje liderske ambicije temelji na 3.500 glasova i jednom, od 30 ruka u skupštini, odnosno sa svega 3% podrške glasača. Sa druge strane SDP ima tri puta više glasova i ruka u skuštini, a potencijalna koalicija SDA-SDP-skoro pa deset (10) puta veću podršku građana.

Šta je alternativa?

Iako ni potez SDP-a o potencijalnom koaliranju sa SDA nije vrijedan hvale, i sigurno je da je SDA zadnji partner koji žele, ipak treba razmisliti i o alternativi, odnosno šta bi bilo da SDP odbije koaliranje i ulazak u vlast sa SDA? U toj opciji, ne postoji nikakva šansa da se kreira Vlada po postojećim Ustavnim pravilima (zbog protivljenja prvo DF-a pa onda i HRS-a da daju podršku), te postojeća vlada nastavlja tehnički mandate. Ostanak na vlasti krnje i aferama opterećene aktuelne vlade je najgora opcija za građane. Ovakvim potezom i razgovorima sa SDA, što su itekako nepopularni potezi, SDP ipak pokazuje i dozu odgovornosti prema građanima.

Druga opcija, u koju NIP polaže sve nade, je intervencija Visokog predstavnika, kojom bi se omogućilo imenovanje vlade sa 18 ruka u Skupštini. Intervencija VP te potom potencijalna vlada bez SDA, je medvjeđa usluga Trojki, jer je takva intervencija dugoročno ipak voda na mlin SDA narativu o nametnutim vladama.