Prijeti mu 30 godina zatvora: Još jedan miljenik Silicijske doline osuđen za prevaru

Michael (Mike) Rothenberg, nekada zvijezda u usponu na sceni rizičnog kapitala, osuđen je zbog dokazanih višestrukih optužbi za prevaru i pranje novca nakon suđenja u San Franciscu. Nekadašnjeg miljenika Silicijske doline i vlasnika američke firme rizičnog kapitala Rothenberg Ventures, poznatog po organizaciji raskošnih zabava, savezni tužitelji optužili su da si je prevarama i lažnim izjavama prisvojio 18 miliona dolara

Ovu godinu pamtit ćemo po mnogočemu, a među ostalim i zbog sve većeg broja zvijezda u startup svijetu koje su kasnije osuđene za prevaru investitora.

Otprilike šest mjeseci nakon što je osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes otišla u zatvor jer je proglašena krivom po četiri tačke optužnice za prevaru te samo dvije sedmice nakon što je šef propale kriptoberze FTX Sam Bankman-Fried proglašen krivim po sedam tačaka optužnice za prevaru i zavjeru poslije kolapsa njegove kriptoberze – još jedan miljenik Silicijske doline u svijetu startupa našao se pod svjetlima reflektora zbog prevare.

Mike Rothenberg proglašen je krivim zbog prevare putem interneta, pranja novca, finansijske prevare i davanja lažnih izjava banci. Presude se odnose na pronevjeru više od 18 miliona dolara investitora u Rothenbergovim fondovima rizičnog kapitala, a koji su bili fokusirani na VR i AR startupe.

Prema dokazima predstavljenim na suđenju, Rothenberg je rutinski uzimao pretjerane naknade iz svojih fondova tokom 2015. i 2016., daleko iznad onoga na što je imao pravo prema ugovorima s partnerima.

Također je koristio značajne dijelove kapitala fonda u druge svrhe, osim ulaganja u startupe, uključujući pokrivanje operativnih troškova za svoju VC firmu Rothenberg Ventures Management Company (RVMC) i podupiranje studija za VR sadržaje pod nazivom River Studios.

Presuda koju je donijela porota u sjevernoj Kaliforniji označava kraj desetogodišnjeg puta za Rothenberga, a on se pojavio na sceni Silicijske doline 2013. u dobi od 27 godina s fondom od pet miliona dolara i dovoljno šarma da uvjeri sve u to da je njegova firma rizičnog kapitala doista posebna.

Taj samoproglašeni bivši matematički olimpijac pohađao je Stanford prije nego što je stekao MBA na prestižnoj Harvard Business School. Rothenberg je navodno počeo s podukama i osnovao fond za nekretnine dok je još bio student.

Također je proveo vrijeme u konsultantskoj firmi Bain & Co. kako bi, čini se, postavio temelje za karijeru u finansijama ili rizičnom fondu. Umjesto da slijedi tu dobro utabanu stazu (a navodno mu je ponuđena barem jedna uloga u hedge fondu), pohvaljen je kad je odlučio krenuti samostalno. Sebe je konstantno opisivao ‘kao neumornog radnika koji može razumjeti osnivače koje želi finansirati’.

Rothenberg je pronalazio sve inovativnije načine da privuče širu pažnju na svoju relativno malu firmu. Mnogi od tih načina bili su usmjereni na organizaciju skupih zabava za osnivače. Jedno od tih okupljanja – događaj održan dvije godine zaredom na stadionu na kojem igraju San Francisco Giantsi – nadahnulo je epizodu popularne HBO-ove emisije ‘Silicijska dolina’.