Polaganjem cvijeća na mostu Hasana Brkića počinje manifestacija Putevima pobjede Armije Republike BiH

Polaganjem cvijeća na mostu Hasana Brkića u utorak, 11. juna, s početkom u 11 sati počinje manifestacija “Putevima pobjede Armije RBiH 1992.-1996.” u povodu obilježavanja 32. godišnjice oslobađanja grada Mostara i doline Neretve.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) “Stari grad” Mostar Esad Kosić kazao je kako je riječ o vrlo važnom događaju.

“To je bilo forsiranje rijeke Neretve i oslobađanje grada Mostara, a ne obale Mostara, od srpsko-crnogorskog agresora ili vojske RS, kako se već u tom trenutku zvala. Odlučili smo ovu manifestaciju podići na veći nivo jer se o njoj malo zna. To je jedna od najsjajnijih akcija ARBiH, odnosno Samostalnog bataljona odbrane Mostara jer se kompletna akcija u urbanoj zoni grada izvodila pod komandom i kontrolom pripadnika Armije, odnosno komandanta u to vrijeme Arifa Pašalića i njegovih saradnika”, kazao je Kosić.

Dodao je da se u roku od 40 dana uspjelo izvršiti forsiranje rijeke Neretve poslije izgubljene borbe na lijevoj obali.

“Tada smo uspjeli zauzeti svoje položaje koje smo imali 1992. godine početkom agresije, a zatim proširili napad i produbili teritorij do sastavljanja s jedinicama u Podveležju gdje je postojala jedinica teritorijalne obrane koja se u to vrijeme zvala Odred Podveležje. S njima smo se spojili 16. juna i u to vrijeme, vjerovatno na teritoriju cijele BiH, izveli najveću pobjedu Armije, oslobodili područje od 200 kvadratnih kilometara, postavili linije, zarobili veliki dio neprijateljskog naoružanja, imali smo gubitaka, ali smo uspješno završili taj zadatak”, kazao je Kosić.

U četvrtak, 13. juna, u 10 sati polaganje cvijeća upriličit će se na mjestima prelaska Neretve: Kamenica, Stari most i most Musala.

Petak, 14. juna, od 9 sati rezerviran je za obilazak spomen ploča Salčin Enver-Enko (Tekija), Husković Azer (Šarića džamija), Semir Maslo i Ozrenko Vrtikapa (Radosna ulica), Elvedin Tiro, Fadil Džiho, Šerif Husović, Amer Spahić, Derviš Begić (“Šolina pećina”), Miralem Ćupina-Mita (Pasjak), Ahmet Hadžić i Salko Repak-Braco (Razvitak).

Tog istog dana u 10 sati položit će se cvijeće i odati počast na Liska haremu, u Blagaju, Drežnici, Potocima i Vrapčićima, dok će se u 11 sati na Šehitlucima održati sat povijesti, te također polaganje cvijeć