Počinje predizborna kampanja u Mostaru: Kakva je snaga novog potencijalnog bloka?

Sedam dana je prošlo od famoznog sastanka u podrumu jednog restorana u Mostaru. Na sastanku su prisustvovali članovi opozicionih stranaka u Mostaru DF-a, NES-a, PMP-a i SBiH-a, te predstavnik Koordinacije Srba u Mostaru Dušan Golo.

Motiv sastanka je želja za formiranjem političkog bloka u Mostaru za naredne lokalne izbore 2024.godine. Iako sudionici sastanka žele da se predstave kao opozicione stranke, to ipak nije u potpunosti tačno, s obzirom da su DF i SBiH bili dio Koalicije za Mostar 2020, dok je stranka NES praktično nastala iz stranke SBB, i sa svoja dva vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara su dio vladajuće Koalicije za Mostar 2020.

Ipak, iako su navedene stranke nominalno dio vlasti u Mostaru, praktično nisu doniosoci nikavih odluka na Gradskom nivou, pa su se odlučili na potez ujedinjavanja kako bi osnažili svoju poziciju u daljim pregovorima ili čak na samim izborima.

Kakva je snaga pojedinih stranaka u bloku?
Pa krenimo redom, Demokratska fronta kao možda i najjača stranka ove „opozicije“ trenutno nema nikakvu stranačku infrastrukturu u Mostaru, osim par pojedinaca koji su dobili zastupnička mjesta isključivo zahvaljujući Željku Komšiću koji je privukao biračko tijelo jednostavnim dodavanjem imena Željko Komšić prije samog naziva stranke. Trenutno u DF-u ne postoji Gradski odbor niti predsjednik istog.

Također nešto slično se događa i Narodnom Evropskom Savezu, Gradski odbor ne postoji  a povjerenik za Mostar, Nihad Rahimić prije par mjeseci je dao ostavku i do današnjeg dana njegov nasljednik nije imenovan. Upitno je kakvu NES ima podršku u Mostaru s obzirom da su mnogi članovi nezadovoljni vođenjem stranke braće Kljako, te su mnogi napustili istu.

PMP i SBiH skoro pa ne postoje u Mostaru, osim lidera PMP-a Semira Drljevića – Lovca koji još uvijek može na svoje neosporne ratne zasluge prikupiti određeni broj glasova. Međutim sa druge strane, stranka nije opravdala povjerenje građana koje su prije dobijali, pa je upitna i podrška predsjedniku Drljeviću.

Mostarcima koji žive u Mostaru i koji prate političke prilike u Mostaru je jasno da iza ovoga svega stoji bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević, koji je nekada bio član stranke SDA. Njegov animozitet koji gaji prema trenutnom predsjedniku SDA Mostara, Salemu Mariću, te želja da se vrati u aktivnu politiku, daju mu jak motiv za formiranje ovog bloka. Glavno je pitanje da li će Safet Oručević i zvanično stati na čelo ovog projekta?

Kako SDA gleda na grupisanje?
Ono što će biti zanimljivo u narednom periodu vidjeti je kako će se postaviti SDA prema ovome bloku, odnosno način na koji će pokušati razvaliti ovaj blok. U SDA-u su trenutno opterećeni održavanjem unutarstranačkih izbora za gradski i kantonalni nivo same stranke gdje su dosadašnji predsjednici, Marić i Mušić ugroženi od strane Šute i Alića te nemaju vremena da se bave ovim „problemom“. Ono što je već uočljivo je da će pokušati preko Komšića izvući DF iz ovog bloka te time znatno smanjiti šanse ovog bloka, dok NES jedva čeka poziv Salema Marića za formiranje druge koalicije. Ipak raspoloženje u SDA-u je negativno prema braći Kljako, prvenstveno jer su još svježe rane od pokušaja ucjena za ulazak u Vladu HNK, ali i zbog negativnog publiciteta koji NES i Kljake nose zbog izborne krađe u 2020 godini.

SDP i dalje u dubokom zimskom snu
Iz ovoga svega najveći gubitnik je SDP Mostar na čelu sa Armanom Zalihićem. Zalihić kako smo prije pisali ima puno problema unutar same stranke i upitno je da li će biti lider mostarskog SDP-a na lokalnim izborima. Tradicionalni SDP-ov partner na lokalnom nivou, Semir Drljević Lovac, očito nezadovoljan jer je očekivao pozicije iz Kantonalne vlade, promijenio je partnera te sigurno na sljedećim izborima neće biti član BH Bloka.

SDP Mostar se potajno nadao da će i DF dio njihove priče međutim DF je mnogo bliži SDA-u pa i novom bloku na čijem se sastanku pojavio i dao podršku, a poznavajući relaciju Safet Oručević- Sanel Kajan sigurno da će Kajan igrati onako kako Oručević svira.

Narod i Pravda i Naša Stranka ostaju jedine opcije za Zalihića da pokuša formirati BH Blok. Zbog formiranja vlade sa SDA, raspoloženje u navedenim strankama nije nimalo naklonjeno Zalihićevom SDP-u, te vjerovatno SDP neće biti lider te koalicije. Kao mogućnost ostaje koaliranje sa SDA i na lokalnom nivou, međutim tada SDP rizikuje da ih se okarakteriše kao SDA privjesak, obzirom da se ni u kantonalnoj vladi nisu pokazali kao ravnopravan partner.