Počeo je Oktoberfest-najveći svjetski festival piva

Oktoberfest 2023 Munich

Tradicionalnim uzvikom “O’zapft is” (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne u subotu je prineo prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta česmi, čime je ozvaničen početak tradicionalnog 18-dnevnog festivala, preneo je AP.

Posjetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

Svake godine Oktoberfest poseti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020 i 2021 zbog kovid-19, a ponovo je održan prošle godine. Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60-14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Historija i običaji Oktoberfesta

Oktoberfest je u Minhenu prvi put održan 1810. godine kao proslava vjenčanja bavarskog prijestolonasljednika Ludwiga i princeze Therese od Saske-Hildburghausena. Vrhunac petodnevne proslave bila je utrka konja 17. oktobra 1810. Međutim, tek 1880. godine vlasti su dozvolile prodaju piva. Tada je Oktoberfest postao pivski festival kakav danas i poznajemo.

Samo šest pivara u Münchenu ima dozvolu za prodaju piva proizvedenog u skladu sa zakonom o čistoći piva. 2022. godini ukupno je posluženo oko 5,6 milijuna litara piva.

Na Oktoberfestu se konzumira tradicionalnu bavarsku hranu poput pereca, kobasica,  i knedli. Oktoberfest je poput velike sajamske priredbe s vožnjama, štandovima i igrama. Mnogi posjetitelji Oktoberfesta nose tradicionalne Lederhosen (kožne kratke hlače) i Dirndl (nošnju za žene).

Minhenski kultni festival, koji svake godine privlači milione posjetitelja, počeo je u subotu 16.9.2023. i traje sve do 3.10.2023. godine.