PIC: Očekujemo od svih lidera u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su potvrdili da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali.

“Bez zalaganja i saradnje nema prijeko potrebnih reformi – posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU – a građani BiH nikada neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost”, navode iz PIC-a.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići”, navedeno je.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti 5 ciljeva i 2 uslova, što zahtijeva znatan angažman svih strana.

Na kraju je, uobičajeno, navedeno da se Ruska Federacija ne slaže s tekstom ove izjave.