Očajni uslovi u bolnici Al-Shifa u Gazi: Djeca umiru od gladi

Direktor bolnice Al-Shifa u četvrtak je opisao sumornu sliku humanitarne krize koja se odvija unutar medicinskog kompleksa u Pojasu Gaze.

U telefonskom intervjuu za Al-Jazeeru Arabic, Mohammad Abu Salmiya govorio je o očajnim uvjetima koji pogađaju više od 650 ranjenih ljudi, 36 nedonoščadi, 45 bubrežnih bolesnika i 5000 raseljenih osoba.

Ebu Salmiya je rekao da su neka djeca gladovala. “Djeca umiru od gladi – a tu mislim na prognanu djecu jer im je potrebno mlijeko, a nema vode za proizvodnju mlijeka za njih”, rekao je Abu Salmiya.

Izvijestio je o smrti bubrežnog bolesnika, a još četvero je na rubu smrti zbog kritičnog stanja i izostanka dijalize danima.

Abu Salmiya je optužio izraelsku vojsku da je opsjedala bolnicu, sabotirala dijelove i provela posljednjih 48 sati slobodno lutajući po prostorijama.

U srijedu su Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile da su započele “preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području u bolnici Shifa.”

Izražavajući frustraciju, Abu Salmiya smatrao je svijet i izraelsku okupaciju odgovornima za strašne okolnosti, pozivajući na hitnu intervenciju.

Bolnica nalikuje velikom zatvoru u kojem se nalazi više od 7000 prognanika, medicinskog osoblja, pacijenata i ranjenika, dok se suočava s ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, rekao je ravnatelj. Izraelski vojni napad doveo je do potpunog prekida usluga spašavanja života, ostavljajući bolnicu nesposobnom za pružanje pomoći svojim stanovnicima, dodao je.

(CNN)