Novi predsjednik SDA GO Mostar, Alis Čolaković pozvao probosanske stranke na dogovor

Novi predsjednik SDA Mostar Alis Čolaković u razgovoru za Dnevni list govorio je o nedavnim izborima u stranci na kojim je dobio povjerenje većine, kao i u budućim planovima, s naglaskom na predstojeće izbore u listopadu.

Kada ste došli na ideju ili stekli ambiciju da se kandidirate za mjesto predsjednika Gradskog odbora SDA Mostar?

-Postojali su određeni razgovori i ideje o mojoj kandidaturi među članstvom u smislu podrške prije samih kandidatura od ogranaka gradskih područja. Većina članstva je smatrala da je potrebno osvježenje i promjena u rukovodstvu same stranke u Mostaru. Prijelomni trenutak je bio kada je Skupština OGP SDA Jug na neki način inzistirala da budem kandidat s obzirom na dobre stvari koje smo zajedničkim snagama radili na povratničkom Jugu u smislu da se to prenese na cijeli grad. Nakon Juga uslijedile su podrške i na održanim skupštinama stranačkih organizacija gradskih područja Stari grad i Zapad.

Promijeniti pristup i paradigmu rada

Minulih mjeseci su iz stranke curile informacije, možda je na osnovu toga neko stekao dojam da se stranka u Mostaru podijelila. Da li je zaista bilo tako?

-SDA je najjača i najveća politička stranka u Bosni i Hercegovini. U tom pogledu, prirodno je da se unutarstranački izbori u najjačoj stranci i najviše komentiraju i plijene pažnju javnosti. Ono što je apsurd jeste kada politička konkurencija komentira izbore u drugoj stranci dok recimo istovremeno nisu uspjeli ni početi provoditi izbore u svojoj stranci. To ipak dovoljno govori o SDA, o stupnju njene organiziranosti, zainteresiranosti članstva i jednoj vrsti natjecanja koje je često dobro i pozitivno i kao takvo donese novu energiju. U ovom procesu bilo je dosta spinova, medijskih natpisa, špekulacija, poluinformacija i ja to sve u potpunosti razumijem. Čim postoje dva kandidata ili dva suprotstavljena koncepta rada, to prate i “navijačke grupe”, odnosno članstvo, simpatizeri ili građanstvo koje se svrstava i podržava jedan ili drugi koncept rada. To je sasvim legitimno i nije ništa novo. Tako funkcioniraju sve demokratske moderne stranke u svijetu, a druga je stvar što smo mi živjeli pola vijeka u jednopartijskom sistemu pa su mnogi navikli na jednoumlje i pokoravanje, što samo po sebi u suštini stvara neki privid podjele, iako, duboko sam uvjeren, apsolutna većina članova SDA je tu zbog ideologije, zbog uvjerenja i žele joj najbolje.

Dobili ste povjerenje većine, šta ste obećali nakon što ste imenovani?

-SDA će u Mostaru promijeniti pristup i paradigmu rada na način da ćemo biti prisutniji na terenu, sa svojim članstvom, u mjesnim odborima, s građanima, kako bismo čuli sve probleme i kako bismo zajednički došli do rješenja. Kroz svoje organe na različitim nivoima formirat ćemo odbore i funkcionalne savjete sastavljene od stručnih i kompetentnih ljudi koje žele dobro svom gradu, kako bismo kroz takva stručna tijela došli do dugoročnih ciljeva i adekvatnih rješenja za nagomilane probleme. U tim odborima i savjetima bit će mjesta za sve dobronamjerne i stručne ljude koji žele doprinijeti razvoju našeg grada, bez obzira da li su formalno članovi stranke ili ne. Također, u narednom periodu poseban fokus nam treba biti na mladima. Trebamo iznaći adekvatne modele suradnje i pogotovo dati šansu mladim ljudima, jer je Mostar i grad mladih, studentski grad. To nam treba i može biti komparativna prednost.

Suradnja sa svim dobronamjernim ljudima

Šta su prvi koraci koje ćete poduzeti?

-Ono što sam već kazao i na samoj sjednici Skupštine, a kasnije i na upite medija i novinara, odmah po završetku konstituirajuće sjednice Izvršnog odbora moramo krenuti u jedan dinamizirani obilazak mjesnih ogranaka, da „skeniramo“ stanje na terenu, porazgovaramo s našim članstvom i sugrađanima, kako bismo stekli jednu jasniju sliku u kontekstu priprema za predstojeće lokalne izbore. Trudit ćemo se da napravimo adekvatnu pripremu i platformu koja će sačinjavati stvarnu viziju, našu viziju Grada Mostara u narednih nekoliko godina. Dakle, to neće biti još jedna puka izborna platforma koja će se koristiti samo u izbornoj kampanji, nego platforma našeg djelovanja i vizija Mostara koju ćemo ponuditi građanima, zajedno sa stručnim, obrazovanim, kompetentnim ljudima na izbornim listama.

Sda 1 colakovic Edited

Slijede lokalni izbori, je li se počelo pregovarati s potencijalnim predizbornim partnerima?

-Mi pružamo ruku suradnje svim dobronamjernim ljudima, i političkim partnerima i političkim rivalima, i pozivamo sve na jedan odgovoran i racionalan pristup u narednim mjesecima kako bismo Mostar učinili gradom jednakim za sve, gradom ravnopravnih građana i naroda, gradom ravnomjernog razvoja svih gradskih područja, ravnomjernog ulaganja u infrastrukturu svih dijelova, gradom koji će jednako podržavati sve svoje kulturne, obrazovne i druge ustanove. U tom kontekstu svakako da ćemo razgovarati sa svim političkim subjektima koji iskažu spremnost za razgovore na bazi iskrenih principa i konkretnih rješenja. Da bismo postigli gore navedeno iznimno je bitan usuglašeni princip djelovanja svih probosanskohercegovačkih stranaka, odnosno svih stranaka koje našem gradu i zemlji žele dobro, čak za to nije nužno biti u formalno koalicijskom odnosu.

Šta je rješenje za SDA? Da li dva, tri ili više probosanskih blokova?

-Ovdje nije bitno šta je rješenje za SDA, nego šta je rješenje za one koji ovaj grad vide kao multietničan a ne monoetničan, jedinstven a ne podijeljen, ravnomjerno razvijen grad svih građana, a tako ga vidim ja, moji suradnici i mostarska SDA i na tome ćemo ustrajati. Matematika je egzaktna, a posebno u Mostaru gdje preovladava jedan specifičan izborni model s gradskom izbornom jedinicom i gradskim područjima kao izbornim jedinicama. Ono što svakako sebi ne smijemo dozvoliti jeste cijepanje na veliki broj stranaka i blokova kakav smo recimo imali na Općim izborima 2022. godine. Najoptimalnije bi bilo nastupiti u dva bloka, a trenutno u prostoru postoje tri ili čak i više blokova. Nakon obavljenih razgovora u narednim tjednima stvari će svakako postati puno jasnije, a ja se iskreno nadam najboljem ishodu.

Kakav rezultat na kraju očekujete?

-Očekujem da napokon dođemo do toga da gradonačelnik Mostara bude neko tko će biti gradonačelnik svih građana i cijelog grada, a ne jednog njegovog dijela. Prošli put smo zajedničkim radom zaista bili blizu tog cilja, međutim neopredjeljen stav vijećnica Naše stranke je presudio da bude izabran kandidat HDZ-a. Ovaj put očekujem više odgovornosti prema ovom gradu i svojim sugrađanima. Mislim da je više nego korektna ponuda svim probosanskohercegovačkim strankama da ona stranka ili koalicija koja osvoji najveći broj mandata u Gradskom vijeću predloži gradonačelnika, a da ostale stranke ili koalicije to podrže. Mislim da u tome trebamo dobiti podršku i javnosti, građanstva, nevladinih organizacija, organizacija civilnog društva i da je to pošten i iskren princip i formula kako možemo doći do tog cilja.

Naravno, pozicija gradonačelnika nije sama po sebi smisao i cilj. Ta pozicija je samo alat kako bismo omogućili provedbu vizije i platforme, kako bismo omogućili da Mostar bude jedinstven grad s ravnomjernim razvojem i sve ono što sam već naveo u prethodnim odgovorima. Prethodnih mjeseci, pa i godina svi smo svjedočili koliko je važna i bitna ta pozicija u Mostaru, koji je šef Gradske uprave s velikim ovlaštenjima, dok s druge strane Gradsko vijeće nema ni približno snažne alate i mehanizme. To je moja želja, želja i cilj svih mojih suradnika i da ne mislim da možemo doći do ovog cilja, ne bih se prihvatao ovako odgovorne pozicije u društvu, imajući u vidu snagu i značaj SDA.