Ništa od dogovora za Vladu HNK, HDZ-u se žuri zbog ostavke Opsenice, moguće preglasavanje od strane SDA

DCIM100MEDIADJI_0205.JPG

Danas su trebali biti održani pregovori stranaka HDZ BiH, SDA i SDP-a o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međutim predloženi format sastanka nije odgovarao predstavnicima Kantonalnog odbora SDP-a, te je sastanak otkazan.

“Mi nećemo doći na ovaj sastanak ako je ovako planiran, a hoće li on ipak biti održan, ne znam. Što se nas tiče nećemo doći, mi smo i u komunikaciju u rukovodstvu došli do zaključka da se zaista nisu stekli uvjeti za ovakav vid sastanka.
Htjeli smo da pojedinačno sjednemo sa drugim političkim partijama i po nama jednostavno nije vrijeme za ovakav vid sastanka”, rekao je glavni pregovarač i predsjednik Kantonalniog odbora SDP u HNK, Ismet Lulić.

Uslijediće, dakle, pojedinačni sastanci stranaka narednih dana.

U HDZ-u, saznajemo, relaksirani čekaju dogovor između SDA i SDP-a o učešću u Vladi HNK i raspodjeli resora. Jasno je da ove dvije stranke trebaju između sebe raspodijeliti pest resora, dok peostalih pet plus premijersku pozicija baštini HDZ.

Sinoć je, ovim povodom, održan i sastanak Gradskog odbora SDA. Razgovarano je o formiranju Vlade HNK i većina članova odbora, i pored odreženih disonanantnih tonova, iskazala je podršku da Vladu HNK čine SDA, HDZ i SDP. Istina, čuli su se i određena mišljenja prema kojima bi trebalo zatražiti isti pristup formiranju vlasti u ostalim kantonima, odnosno prekomponiranje većina tamo gdje je vlast bez SDA ranije formirana.

Također bilo je i zahtjeva da se takav politički dogovor odmah sada osigura i za lokalni nivo, posebno kada su u pitanju izbori u Mostaru.

Formiranje Vlade HNK, dakle, još je na čekanju. Hoće li pregovarači koji su potrošili godinu dana od izbora biti brži od odluke Visokog predstavnika kojom bi Schmidt prekinuo ovu agoniju?