NES leti i iz Vlade USK: Trojka pravi vlast sa SDA

Kako je u medijima i najavljivano u prethodnom periodu, NES izgleda ispada iz Vlade USK. Nevjerovatan sunovrat je doživila ova krajiška stranka u kratkom periodu, gdje iz pozicije sigurne vlasti u Federaciji BiH i USK, došla do pozicije da ne participira ni u USK gdje joj je baza, ni u HNK gdje su na sve sile pokušavali ući kao SDA satelit, pa do najznačajnije federalne vlasti, gdje su u pokušaju spašavanja SDA samoinicijativno napustili predviđene ministarske pozicije.

Očigledno ovi bivši (A)SDA-ovci nisu mogli odoliti zovu svoje matične SDA, potpuno zaboravljajući da svaka stranka koja sveže zastave sa SDA- na kraju postane marginalna stranka. Izgleda da su se ozbiljno preračunali idejni vođa stranke Hozanović i predsjednik Ogrešević.

Kako prenosi Klix, Na sjednici skupštine Unsko-sanskog kantona koja će biti održana sutra bit će izglasano nepovjerenje trenutnoj vladi ovog kantona.

Novu većinu će činiti stranke Trojke, SDA, Pomak i dva bivša zastupnika NES-a.

Rekonstrukcija će nastupiti osam mjeseci nakon formiranja trenutne vlade. Razlog za ovu rekonstrukciju su pogoršani odnosi između NES-a i SDA kao vladajućih stranaka u ovom kantonu.

Premijerska pozicija će pripasti SDA, kao i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Ministarstvo za pitanje boraca i RVI, Ministarstvo pravosuđa i uprave, te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

SDP-u će pripasti Ministarstvo finansija, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stranci Narod i pravda će pripasti ministarstvo privrede, a Našoj stranci Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Predsjednik skupštine će biti iz stranke Pomak.