Nema više nepoznanica, formiranje Vlade Hercegovačko neretvanskog kantona korak do finaliziranja

DCIM100MEDIADJI_0205.JPG

Upitnika više nema što se tiče formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Vlast u narednom periodu u Hercegovačko – neretvanskom kantonu će činiti HDZ, SDA i SDP što je ukupno 21 ruka, odnosno jedna ruka više nego što je potrebno za formiranje Vlade HNK. Također za ovu vladu biti će i zastupnik NES-a, jer je kroz cjelokupan proces NES HNK bio stalna podrška SDA-u u svim mogućim varijantama.

U opoziciji ostaju HDZ90, HRS, DF i NIP, a NES će formalno podržati vlast, ali neće dobiti izvršne pozicije u Vladi HNK, tako da se i oni mogu svrstati u opoziciju. Od naprijed navedenih stranaka možda najviše uz NES, gube NIP i HDZ90.

HDZ90 iz razloga što su se nadali ministru u Vladi HNK i što su bili stranka koja je spasila formiranje Vlade FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem. Kako saznajemo, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković bili su garant Iliji Cvitanoviću da neće biti ostavljen na cjedilu. Međutim, kako vidimo ostavili su ga na cjedilu jer je Dragan Čović uvidio opasnost od HDZ90 i u ovom cjelokupnom procesu bio isključiv da 90-ka ne dobije nijedan resor.

Što se tiče NIP-a, oni su htjeli u vlast što je legitimno pravo ali s obzirom da nisu željeli biti partner SDA-u, te da imaju samo jednog skupštinskog zastupnika, nisu imali nikave šanse te su i oni na kraju ostavljeni na cjedilu od strane SDP-a.

DF i HRS će još dugo čekati priliku koja im se ukazala da mogu biti vlast u HNK. HRS je vješto izbjegavao odgovornost a Predsjedništvo DF-a je donijelo odluku da se ne ide u vlast ni sa SDA ni sa SDP te su time svoje postojanje potpuno obesmislili.

Raspodjela pozicija

Kako saznajemo pregovori su finalizirani i čeka se još podjela nekih pozicija po “dubini”. HDZ će zadržati sve pozicije koje su imali, a SDA gubi ministarstvo privrede i ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša. SDA će se morati zadovoljiti sa četiri ministarstva, te će vjerovatno na poziciju ministra pravde postaviti prestavnika srpskog naroda. Ostala tri ministarstva će podijeliti po gradskim/opštinskom organizacijama SDA, da bi kantonalna organizacija SDA dočekala svoje interne izbore mirna i zadovoljna sa trenutnim rukovodstvom.

Ministarstvo prostornog uređenja i građenja pripasti će OO SDA Stolac, a njihov kandidat će biti Bekir Isaković. Ministarstvo obrazovanja će pripasti Mostaru i tu najveće šanse ima Elvira Dilberović, dok će po običaju ministar finansija vozariti iz Konjica na posao. Najvjerovatniji je ostanak Adnana Faladžića kao nagrada za dosadašnji rad međutim predsjednik GO SDA Konjic, Osman Ćatić se ne slaže sa tim i ima druge planove.

U HDZ-u su optimistični i namjeravaju da sljedeće sedmice Marija Buhač pročita imena koja smo naveli u tekstu i da krene sa radom. Vjerovatno bi i građani bili zadovoljniji s obzirom da trenutna Vlada nema ni izbliza dovoljnu podršku zastupnika u Skupštini HNK.