Mostarski SDP predaje HDZ-u poziciju gradonačelnika u Mostaru?

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine procijenilo je kako SDP BiH spremno dočekuje ovogodišnje lokalne izbore. Na izborima će SDP BiH nastupiti u 92 općine i grada širom Bosne i Hercegovine, što je najveći broj sredina u kojim partija izlazi na izbore u savremenoj demokratskoj historiji.

Prvenstveni izborni cilj jeste zadržavanje postojećih načelničkih i gradonačelničkih pozicija, kao i dobijanje novih pozicija samostalno ili u saradnji sa koalicionim partnerima, ali i povećanje broja vijećnika i odbornika.

U skladu sa tim, SDP BiH je, u razgovoru sa partnerima, odlučio u pojedinim općinama nastupati koaliciono. U tim sredinama će zajednički kandidati za načelničke i gradonačelničke pozicije biti rezultat dogovora temeljenog na platformi koja se u protekle više od tri godine pokazala dobitnom.

Vjerujemo da su glasači do sada prepoznali rad naših vijećnika, odbornika, načelnika i gradonačelnika, ali i pomoć viših nivoa vlasti prema svim građanima Bosne i Hercegovine u cilju boljih uslova za život u lokalnim zajednicama, koja se itekako povećala u proteklih godinu dana.

Predsjedništvo SDP BiH je razmatralo prijedloge o zajedničkim kandidatima za određene načelničke pozicije i donijelo odluku da će u Srebrenici podržati nezavisnog kandidata, a u Stocu će biti podržan nestranački kandidat. Također, SDP BiH očekuje podršku ostalih probosanskih stranaka u Republici Srpskoj za načelnike Vukosavlja i Novog Goražda poručili su iz SDP BiH.


Mostarski SDP Bosne i Hercegovine očito ide sam u trku za Lokalne izbore 2024 u Mostar s obzirom da v.d. predsjednica Aldijana Trbonja Tule nije dobila nikakve upute kako da nastupa u Mostaru. Soliranje SDP Mostar ide samo na ruku HDZ BiH u Mostaru a s obzirom da je HDZ partner SDP-a i na nivou Kantona, Federacije i na državnom nivou jasna je namjera mostarskog SDP-a a to je da pomogne HDZ-u u dobijanju gradonačelničke pozicije.

Sve statistike pokazuju da ukoliko SDP ode sam na izbore u Mostaru, HDZ zasigurno osvaja poziciju gradonačelnika u Mostaru, te sigurno u dogovoru sa SDP -om priželjkuju navedeni scenarij.
Podsjećamo da SDA na izbore izlazi sa BPS-om, dok drugi blok čine DF, PMP, NES i S BiH, a treći NiP i NS.