Koji su najskuplji gradovi za život u svijetu u 2023. godini?

Vijest koja neće iznenaditi nikoga tko je osjetio neugodnost, globalna kriza troškova života daleko je od kraja. Prema godišnjem Svjetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života ove su godine porasli za 7,4%. Najbrže su rasle cijene namirnica. Iako je to nešto niže od skoka od 8,1% koji je ista anketa zabilježila 2022., brojke su i dalje znatno veće od “historijskih trendova”

Povećanje životnih troškova neizbježno je značilo da su mnogi gradovi postali skuplji za život – ali neki su pogođeni jače od drugih.

Najskuplji gradovi

Grad-država Singapur i švicarski Cirih proglašeni su najskupljim gradovima na svijetu. Uspon Ciriha, koji je skočio sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj listi, pripisan je snazi švicarskog franka uz visoke cijene namirnica, kućanskih potrepština i rekreacije. Također su primijećeni singapurski skupi transport i odjeća.

Iako se New York prošle godine izjednačio sa Singapurom na prvom mjestu, popularna američka destinacija, gdje su cijene prema studiji porasle za 1,9%, pala je na treće mjesto, izjednačivši se sa švicarskom Ženevom.

Hong Kong, jedina druga azijska destinacija u top 10, bio je peti, dok je Los Angeles bio na 6. mjestu, a Pariz je proglašen sedmim najskupljim gradom na svijetu.

Izraelski Tel Aviv dijeli osmo mjesto s danskim Kopenhagenom. Međutim, vrijedno je napomenuti da je istraživanje provedeno prije izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa u oktobru. Konačno, San Francisco, jedan od tri američka grada u top 10, došao je na 10. mjesto.

Damask u Siriji i dalje je najjeftiniji grad na svijetu. Teheran, Iran, i Tripoli, Libija, također su pri dnu, na 172. odnosno 171. mjestu.

Troškovi režija, kućne pomoći i duhana bili su najviši u američkim gradovima, dok su zapadnoeuropski gradovi bili jedni od najskupljih kada je riječ o rekreaciji, prijevozu i kućanskim potrepštinama.

10 najskupljih gradova svijeta za 2023.

1. Cirih i Singapur (izjednačeno)

3. New York i Ženeva (izjednačeno)

5. Hong Kong

6. Los Angeles

7. Pariz

8. Tel Aviv i Kopenhagen (izjednačeno)

10. San Francisco