Ko o čemu, SDA o izdaji. Ima li izdaje Bošnjaka u Hercegovini?

Jučerašnjom posjetom Hercegovini i Mostaru, odnosno Kantonalnom odboru SDA HNK i Gradskom odboru SDA Mostar, Bakir Izetbegović našao za shodno da izrazi nezadovoljsto radom Trojke na državnom i federalnom nivou. Iako kao opozicija ima pravo na kritiku načina upravljanja Trojke, Bakir Izetbegović je zadnji koji ima pravo nekog nazvati izdajnikom.

Prije svega toga Bakir bi trebao izraziti nezadovoljstvo onima sa kojim je šetao ulicama Mostara, a koji su izdali narod Mostara i Hercegovine svojim postupcima, međutim nisu izdali Bakira i stranku tako da im je oprošteno.

Pa počnimo redom, prvi do Bakira koji je danas koračao ulicama Mostara, a kako nemamo slike iz džamije sigurno je bio prvi u safu do Bakira, Suad Hasandedić ministar prostornog uređenja i građenja HNK, za koga je javna tajna u Mostaru da je prilikom glasanja za gradonačelnika Mostara, kada je i sam bio kandidat za gradonačelnika, glasao za Ljubu Bešlića pravdajući se da će HDZ na sljedećim izborima glasati za Bošnjaka za poziciju gradonačelnika.

Također do Bakira bio je i prvi čovjek Kantonalnog odbora SDA, Edin Mušić zastupnik u Federalnom Parlamentu, čovjek koji je predao veliku većinu vlasti u HNK, HDZ-u i koji je imao namjeru da izglasa Vladu HNK sa omjerom 7:5 u korist HDZ-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Međutim, Edin je i bez izglasavanja Vlade HNK uspio sve bitne pozicije prepustiti HDZ-u, tako da je predsjednik Kantonalnog suda (Zoran Krtalić), Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva (Zdenko Kovač), direktor Ureda predsjednika Vlade HNK( Marko Arapaović), direktor Fond za zaštitu okoliša HNK (Niko Marušić), direktor ZZO (Ana Vidačak), direktor Službe za zapošljavanje HNK (Vlado Čuljak), komesar MUP-a HNK (Robert Perić), direktor Uprave za geodetske i imovinske pravne poslove (Ivan Lesko), direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogarstvo (Eugen Ćubela), direktorica Ureda za zakondavstvo (Marija Bazina Crnokotić), da je na čelu Kantonalnog pravobranilaštva (Vlado Bevanda), direktorica Zavoda za kulturnu – historijsku baštinu (Ivanka Miličević Capek). Sve bitne, upravljačke funkcije u pravosuđu i tužilaštvu je bošnjačka politika prepustila kadrovima bliskim HDZ-u. Pozicija ima još, ali ovo je dovoljno da se prepozna namjera SDA u HNK, a to je da preda sve ključne institucije u ruke HDZ-a. Kako Mušić uživa podršku Izetbegovića za ovakve poteze, možemo zaključiti da je vrh SDA saglasan sa ovakvim načinom raspodjele.

Pored Hasandedića i Mušića na slici je i glavni finansijer RTV Herceg Bosne i NK Zrinjski, Rašid Hadžović, koji je i ranio bio u medijima iz ovoga razloga, jer velike svote novca koje izdvaja Hadžović se koriste za finansiranje navedene televizije i nogometnog kluba.

Zadnji, ali nimalo nebitniji na slici je Salem Marić, koji je također u znanju ili neznanju kao njegov kolega sa Kantonalnog nivoa Mušić, na Gradskom nivou odlučio predati sve bitne pozicije u ruke HDZ-u i Hrvatima, a to su firme  Aerodrom Mostar, Vodovod Mostar, Mostar bus, Parkovi Mostar, MO Parking.

Iz naprijed navedenog teksta mogla bi se izvući poslovica, “ko o čemu, k.. o poštenju”, ali iz pristojnosti napisati ćemo “Ko o čemu, SDA o izdaji”…