Ko će činiti novu Vladu HNK?

Formiranje Vlade HNK unazad deset mjeseci top je tema medijskih a i političkih krugova u HNK. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je više puta, u svom optimističnom maniru, nagovještavao formiranje Vlade HNK do petka ili do ponedjeljka. “Sljedeći” petak ili ponedjeljak je mnogo puta prošao a Vlada nije formirana, tako da su glavni akteri danas puno oprezniji sa najavom “ključnog petka”.

Istina je da se zadnja dva mjeseca nije puno pričalo a ni pisalo o formiranju Vlade, međutim pod pritiskom međunarodne zajednice, koja nikako ne može dozvoliti dalji mandat krnje tehničke vlade, tema je ponovo aktuelizirana. Jedan od razloga za optimizam, za formiranje nove vlade, je i trenutno nepovoljnija pozicija HDZ-a u trenutnoj vladi, zbog ostavke ministra Opsenice, te je sigurno da sada postoji i stvarna želja HDZ-a da to pitanje konačno riješi. Također, postoji opasnost i da ministar Soldo podnese ostavku jer je izabran u Skupštinu HNK. Ironično, tako da HDZ mogao doći u situaciju da bude preglasavan na sjednicama Vlade, što je praksa koju su upravo oni primjenjivali nad svojim partnerima iz SDA.

HDZ krenuvši u pregovore svjestan je da ima nekolika scenarija koje donosimo u nastavku:

  • Scenario 1

HDZ, HDZ 90, SDP, HRS, NiP – 20 zastupnika, što je dovoljno za imenovanje po trenutnom Ustavu HNK . Omjer ministara u Vladi 6-6 između probosanskih i stranaka sa hrvatskim prefiksom. U ovom scenariju HRS bi dao saglasnost na program i imena ministara u Vladi,  ali bez učešća u delegiranju ministara u Vladi.

  • Scenario 2

HDZ, HDZ 90, SDP, NIP – 18 zastupnika, moguće formiranje Vlade uz intervenciju VP, omjer ministara bi balansiran između H i B stranaka. Iako bi ovu vladu potvrdila samo dva Bošnjaka iz Kluba Bošnjaka Skupštine, u slučaju balansa u podjeli resora, bio bi razmontiran argument SDA o nelegitimnosti zbog nedovoljnog broja Bošnjaka koji podržaju Vladu.

  • Scenario 3

HDZ, HDZ 90, SDA i NES – 22 zastupnika,  opcija sa najviše koalicionog kapaciteta. U ovom scenariu NES je praktično nepotreban, međutim radi dobrih odnosa na relaciji NES-HDZ, te slabljenja pozicije SDA kroz trgovinu sa NES-om, HDZ insistira na NES-u. Ova opcija je opasna po SDA zbog već pomenute poslovično dobre saradnje NES-HDZ.

  • Scenario 4

HDZ, SDA, SDP -21 zastupnik, opcija koju zagovara stranka HDZ zbog toga što ne bi morala dijeliti resore sa drugim strankama sa hrvatskim prefiksom, dok bi SDA i SDP  podijelili šest ministarstava. Pretpostavka je da bi od toga tri pripala SDA-u, dva SDP-u i jedan bi bio zajednički. Ovih dana ova opcija je najviše imala šanse međutim kako saznajemo u SDP-u su nezadovoljni ovim raspletom i traže podršku od HRS-a ili VP da bi se ispunio jedan od dva prva scenarija.

U gore navedenim scenarijima, očito je da je jedina konstanta HDZ zbog svojih 11 zastupnika u Skupštini HNK, a da su sve stranke osim DF-a su u nekim kombinacijama. Podsjećamo da je predsjedništvo DF-a donijelo Odluku da neće koalirati ni sa SDA ni sa SDP odnosno da im je neprihvatljiv HDZ kao partner. Međutim kako je jasno da se HDZ ne može nikako izbjeći u HNK, to će DF sa tim načinom vođenja politike dugo čekati priliku da uđe u vlast u HNK i samo njihovo pojavljivanje na izborima je besmisleno po ovom načinu vođenja politike.
Novi predsjednik KO HDZ, Ludvig Letica je pod velikim pritiskom da formira Vladu u što kraćem roku, a građani se nadaju da neće ponoviti grešku prethodnika Boškovića koji je potrošio mandat na čelu KO HDZ a da nije imenovao novu Vladu i nove ministre.