Humanitarci UN-a ušli u bolnicu Al-Shifa u Gazi: Bolnica je “zona smrti”

Grupa humanitarnih radnika Ujedinjenih naroda posjetila je u subotu bolnicu Al-Shifa u sjevernoj Gazi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u objavi na X.

Grupa je provela jedan sat u bolnici, a tijekom tog vremena vodile su se teške borbe u neposrednoj blizini ustanove, rekao je WHO.

Osoblje UN-a opisalo je bolnicu kao “zonu smrti” gdje su bili očiti “znaci granatiranja i pucnjave”.

“Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi”, rečeno je.

WHO je rekao da je nekoliko pacijenata umrlo u posljednja dva do tri dana zbog nedostatka medicinskih usluga.

“U Al-Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, a nekoliko je pacijenata umrlo tijekom prethodna dva do tri dana zbog zatvaranja medicinskih usluga”, rečeno je.

Dodaje se: “Pacijenti uključuju 32 bebe u iznimno kritičnom stanju, dvije osobe na intenzivnoj njezi bez ventilacije i 22 pacijenta na dijalizi čiji je pristup liječenju koje spašava život ozbiljno ugrožen.”

Osoblje i pacijenti koji su razgovarali s radnicima UN-a bili su “prestrašeni za svoju sigurnost i zdravlje”, rekao je WHO, dodajući da su “molili za evakuaciju”.

WHO kaže da “hitno razvija planove” za evakuaciju osoblja i pacijenata u dvije bolnice u južnoj Gazi.

“Velika većina pacijenata žrtve su ratnih trauma, uključujući mnoge sa složenim prijelomima i amputacijama, ozljedama glave, opeklinama, ozljedama prsnog koša i abdomena, te 29 pacijenata s ozbiljnim ozljedama kralježnice koji se ne mogu kretati bez medicinske pomoći”, rekao je WHO, a prenosi CNN.