Grlić Radman pozvao Italiju i Sloveniju da se založe za otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Europskom unijom

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas u New Yorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se “snažno založe” za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa Zapadnog Balkana.

“Zamolio sam talijanskog kolegu Antonija Tajanija i slovensku kolegicu Tanju Fajon da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine”, rekao je Grlić Radman.

“Sve zemlje Zapadnog Balkana moraju se priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”

Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., BiH je u prosincu prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Šef hrvatske diplomacije ističe da se “sve zemlje Zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”. To najteže ide Srbiji koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini. Prije dolaska u New York ministar je posjetio hrvatsku poslovnu zajednicu u Seattleu i Los Angelesu.

“Sreo sam vibrantnu, snažnu zajednicu, ali to je već četvrta, peta, čak i šesta generacija hrvatskih iseljenika. Neki ne znaju hrvatski, materinji jezik, ali snažno osjećaju pripadnost Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman.