Došlo vrijeme da se Vučić odrekne Vulina, Vulin za nekoliko dana “bivši šef”

Vučićev trbuhozborac, promotor ‘srpskog svega’ i šef srbijanske obavještajne službe izgleda broji posljednje dane na ovoj funkciji.

Bar tako govore informacije koje je list Danas dobio iz vrha srbijanske vlasti.

Vulin je na čelo BIA stupio 2. decembra prošle godine, svečanom primopredajom dužnosti između njega i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, čime su faktički zamijenili pozicije.

Vulin je početkom jula stavljen je na listu sankcija Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država. Upravo se ‘crna lista’ spominje kao glavni razlog odlaska Vulina.

Naime, SAD su prekinule veze s BIA-om odmah po informaciji da će Vulin biti novi direktor. CIA i druge obavještajne službe najavile su tad da će prekinuti razmjenu nekih informacija sa srbijankom službom.

Vrlo brzo nakon toga, Vulin završava na crnoj listi. Na sajtu OFAC 11. jula je objavljeno sljedeće saopćenje:

“Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas je sankcionisala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033. Imenovanje Aleksandra Vulina podvlači riješenost Sjedinjenih Država da pozove na odgovornost zbog njegovog angažovanja u koruptivnim poslovima koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu“.

Američko ministarstvo navelo je da je Aleksandar Vulin umiješan u međunarodni organizovani kriminal, ilegalne operacije trgovinom narkotika i zloupotrebu javne funkcije.

On je, kako su istakli, održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

Vulinovi postupci su unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova djela uključuju korištenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske ilegalne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i osiguravajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navelo je Ministarstvo finansija SAD.

Vulin je prije imenovanja za direktora BIA-e bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova Srbije.