Dan poslije usvajanja Rezolucije genocida u Srebrenici

Rezolucija o genocidu u Srebrenici je  usvojena. 84 glasa “za”, 68 “suzdržanih” i 19 “protiv”. Među državama koje su bile protiv su osim Srbije su Kina, Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija ali i Mađarska država članica Evropske unije kojoj Bosna i Hercegovina teži.

Najveći poraz na Generalnoj skupštini je doživio Aleksandar Vučić time što se javno i pred cijelim svijetom svrstao na istu onu stranu na kojoj je bio i 1995.godine, a od koje je pokušavao sve ovo vrijeme pobjeći i predstaviti državu Srbiju kao ekonomskog lidera na Zapadnom Balkanu. Od Otvorenog Balkana nema ništa dok je god Aleksandar Vučić na čelu Srbije i njegove politike.

Poraz za narod Srbije nije Rezolucija o genocidu Srebrenici, poraz naroda o Srbiji što niko nije ni svjestan u kojem se blatu valjaju, ko ih predvodi i na koji način. Opozicija u Srbiji nije jasno dala do znanja Aleksandru Vučiću da je IZGUBIO, a ne kako on kaže da je ovo njegova najbitnija pobjeda u karijeri. Da je glasao ZA i da se nije svrstao na stranu genocidaša sigurno da bi to bila Vučićeva najbitnija pobjeda u političkoj karijeri. Njegovo stanje je najbolje opisao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković: „Aleksandar Vučić nije državnik nego običan političar, kojem nije bitna Srbija ni narod nego naredni izbori u Beogradu“.

Da ipak u Srbiji ima ljudi koji misle svojom glavom a ne Vučićevom pokazala je Snežana Čongradin svojom kolumnom i rečenicom „Srbi, naravno, nisu genocidan narod, ali Vučić, svakako, jeste“.

Najveći gubitnik nakon Vučića su sigurno zemlje koje su većinski muslimanske , a  koje su bile suzdržane a tu u prvom redu: UAE, Oman, Bahrein, Alžir, Sudan, Maroko, Nigerija, Mali, Liban i još nekolicina njih, koje su sigurno izgubile prijatelja u Bosni i Hercegovini, odnosno naroda Bosne i Hercegovine. Narod u Bosni i Hercegovini je shvatio ko su i šta su te države i citiram novinara Nermina Bisu: „mi u BiH iz njihovih safova izlazimo“.

Šta će se desiti nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici ne znamo, ali znamo da će Dodik, Vučić, Stevandić a i opozicija u Srbiji i RS-u nastaviti propagandu u koju ni djeca neće povjerovati. Šta će se desiti kada se otvori Pandorina kutija koju je najavio Vučić ostaje da vidimo.

Na kraju čestitke Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).