Cijena zlata dostigla najveće vrijednosti u historiji. Zašto je to tako?

Cijene zlata dosegnule su u ponedjeljak najvišu razinu u historiji, potaknute sve većim očekivanjima smanjenja kamata među ulagačima, slabijim dolarom i geopolitičkim napetostima.

Cijene žutog metala skočile su čak 3% u trgovini u ponedjeljak i dosegnule 2135 dolara po unci, povisivši prethodni rekord od 2072 dolara zabilježen u augustu 2020, javlja CNN.

Zašto cijena zlata raste?

Posljednjih sedmica ulagači su sve više uvjereni da je američka središnja banka uspješno obuzdala inflaciju putem agresivnog povećanja kamatnih stopa i da bi mogla početi smanjivati troškove zaduživanja već u martu sljedeće godine.

Više kamatne stope povećavaju prinose na imovinu poput američkih državnih obveznica, privlačeći ulagače.

Ali, kada su kamatne stope niske, padaju ili se — kao u ovom slučaju — očekuje da će pasti, potražnja za državnim obveznicama opada, a zlato, na koje se ne isplaćuju kamate, postaje relativno privlačnije.

John Reade, tržišni strateg pri Svjetskom vijeću za zlato, udruzi proizvođača zlata, rekao je za CNN da bi, s obzirom da investitori predviđaju nekoliko sniženja stopa tijekom sljedeće godine, cijene zlata “vrlo vjerojatno” mogle skočiti iznad rekordne razine u ponedjeljak.

Ta predviđanja stope također su opteretila američki dolar, ponovno čineći zlato privlačnijim. Više kamatne stope obično povećavaju vrijednost valute privlačeći više kapitala iz inozemstva u zemlju, a obrnuto je kada stope padaju.

Geopolitički rizik

Tijekom duljeg vremenskog okvira, zlato je imalo koristi od još jednog faktora: dubokog osjećaja globalne nelagode. Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon rekao je da bi ovo moglo biti najopasnije vrijeme koje je svijet vidio u desetljećima. Investitori obično vide metal kao sigurno utočište budući da je to opipljiva, rijetka imovina koja, u teoriji, zadržava svoju vrijednost. Cijene zlata su ove godine porasle 10 posto.