Blokirana deponija Uborak u Vrapčićima, jake policijske snage na terenu

Od ranih jutarnjih sati počelo je okupljanje građana na deponiji Uborak. Jake policijske snage su također jutros prisutne na ovom lokalietu s namjerom da ne dozvole blokadu Deponije.

Do ovog trenutka nema postupanja policije i trenutna situacija je mirna. Kamioni sa otpadom ne mogu ući na Deponiju.

Podsjetimo, iz udruženja građanja “Jer nas se tiče” koji je organizator blokade, su u pozivu poručili da je situacija na deponiji katastrofalna i da je štetni uticaj deponije na cjelokupno stanovništvo epskih razmjera.

“Naše vapaje za rješavanje pitanja deponije Uborak niko do sada nije ozbiljno shvatio i s toga smo se odlučili da će od subote, 18.11.2023.godine od 7 sati biti zabranjen dovoz smeća na lokalitet deponije.”

Blokada ima i političku dimenziju, obzirom da je jedan od lidera Udruženja, i najistaknutiji aktivista Omer Hujdur, istovremeno i čelni čovjek NIP-a u Mostaru. Hujdur je upoznao javnost da je juče pozvan na informativni razgovor u policijsku stanicu zbog najavljene blokade, i za to direktno optužio vlast u gradu Mostaru, predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića (SDA), te gradonačelnika Maria Kordića (HDZ). Hujdur smatra da je ovaj poziv posljedica današnjih aktivnosti gradonačelnika Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Marića  i da “pokušavaju da naprave zastrašivanje kako bi se odustalo od borbe za osnovna ljudska prava građana grada Mostara”.

Sa druge strane, gradska vlast je u više navrata isticala da aktivno rade na trajnom rješavanju problema deponije Uborak. Potencijalna blokada deponije će dovesti do gomilanja smeća u Mostaru, što je poseban teret za vlast u Mostaru, obzirom na planirani Advent u decembru te novogodišnju proslavu.