Američki ambasador Murphy gostovao na Face TV: Dodik nije car Lazar, a Bakir nije Sultan! Trojki treba dati šansu

Američki ambasador Michael J. Murphy, je u večerašnjem gostovanju na Face TV kod Senada Hadžifejzovića dao osvrte na aktuelna politička pitanja u BiH.

U najvećem dijelu intervjua se u fokus stavljao Milorad Dodik, i odgovor SAD na prijeteće poruke iz RS-a. Murphy je jasno naglasio da je potrebno demaskirati Dodika na način da se prekine nacionalistički narativ, a da se umjesto toga fokus stavi na građane u RS-u i evidentni kriminal vlasti koji ne doprinosi boljem životu građana.

Dodik se bogati na račun građana, šta građani imaju od toga

“Gospodin Dodik je angažovan na vrlo opasnom putu. Provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH. To je bezobzirno; to će dovesti do izolacije ili još goreg stanja po RS. Zašto on to radi? On ustvari pokušava izbjeći ličnu odgovornost za sopstveno djelovanje – bez obzira da li to uključuje kršenje Ustava BiH, njegovo loše vođenje ili neuspjeh u obnašanju izvršne vlasti u RS-u. Kako on to radi? Sebe prezentira kao avatara Srba; misli da je car Lazar i traži od svih da izađu na Kosovo polje i bore se za njega i žrtvuju se za njega… Ali nije izabrao nebesko carstvo; on je itekako izabrao da se obogati na račun ljudi koje poziva da izađu, ovdje – u zemaljskom carstvu.  Šta oni od svega toga dobivaju? Da li dobivaju dobru vlast u RS-u? Ne. Fundamentalne slobode im bivaju narušene, poput slobode medija, slobode okupljanja, slobode govora…”

Bakir nije sultan

Na pitanje o odnosu sa SDA i Bakirom Izetbegovićem, u kontekstu jasnog udaljavanja SDA od euroatlatske težnje i okretanja ka drugim geopolitičkim partnerima, Murphy je izjavio: “Pročitao sam intervju koji je gospodin Izetbegović dao kući ‘Al Arabia’ nekidan i zaista sam bio zaprepašten nekim stvarima koje je rekao tokom intervjua. Govorio je o tome kako je naslijedio stranku na način kao da je on posjeduje. Zadnji put kada sam ja provjeravao činjenice, on nije ni kralj ni sultan. Ne možete naslijediti stranku, mislim, bira vas članstvo stranke kako biste vodili stranku uime svih njih. Alija Izetbegović je to shvatao; Sulejman Tihić je to shvatao. Nisam baš siguran da Bakir Izetbegović to razumije. Prilično sam siguran da zbog toga on sada ne sjedi u zgradi Predsjedništva, već gospodin Bećirović. Ako je to porodična stranka i radi samo u interesu te porodice, onda ne pomaže BiH. Onda nije čak ni probosanska ni probošnjačka nego probakirova stranka, a to nije ono što ovoj zemlji treba i to nije stranka kakva je nekada bila, jer nekada smo imali čvrste odnose sa SDA liderima.”

Osvrnuo se i na federalnu Vladu koju predvodi trojka, gdje je akcentirao određene uspjehe koje je postigla vlada, prvenstveno usvajanje energetskih zakona, međutim istakao je da dinamika rješavanja problema može biti bolja. Istakao je da je prošao relativno kratak period od imenovanja Vlade, te da Trojki treba dati vremena, da bi se dala ocjena rada Vlade FBIH.