Ambasada SAD: Zaključci Svesrpskog sabora napad na Dejton

Ambasada SAD u BiH reagovala je danas na zaključke usvojene na Svesrpskom saboru.

Navode da su zaključci “koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum (DPA) i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) ukorijenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama.”

– Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, posebno predsjednika RS Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za „razdruživanje“ RS-a – pod drugim imenom secesiju – predstavljaju i napad na DPA i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

– Kako Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode, Bosna i Hercegovina je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modificiranom tako da se sastoji od dva entiteta. Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, “razdruživanje” ili bilo koji drugi nespretni sinonim za secesiju koji su izmislili zvaničnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine.

– Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju, navode iz Ambasada.