Košarkaška legenda Majkl Džordan osvojio je šest NBA šampionata tokom svoje plodne sportske karijere – a set od šest patika koje je nosio kada je osvojio te titule prodat je na aukciji za rekordnih 8 miliona dolara.

Pobjednička ponuda u petak za “The Dynasty Collection” dostigla je 8.032.800 dolara, postavljajući novi svjetski aukcijski rekord za patike koje se nose u igri, prema aukcijskoj kući Sotheby's.

Set se sastojao od Air Jordan VI (1991), Air Jordan VII (1992), Air Jordan VIII (1993), Air Jordan XI (1996), Air Jordan XII (1997) i Air Jordan XIV (1998).

“Ovaj set predstavlja najvredniju i najznačajniju kolekciju Air Jordan patika ikada iznesenih na tržište”, objavila je aukcijska kuća na svojoj web stranici uoči aukcije.

Zanimljivo je da su prodate samo po jedna patika od svakog para.

Prije finala NBA lige 1991. Tim Haland, izvršni direktor PR-a za Chicago Bullse, zatražio je da mu Jordan da jednu od svojih Air Jordan patika koje su nosili u igri ako tim pobijedi. Jordan je, pošto je pobedio, ispunio ovaj zahtev, potpisavši patiku prije nego što ju je poklonio Halandu – i, zbog praznovjerja, nastavio je ovu tradiciju za ostalih pet šampionata, navodi Sotheby's, koji je nabavio patike od privatnog američkog kolekcionara koji je nabavio ih od Halanda.

Aukcijski lot uključivao je set potpisanih ograničenih fotografija koje prikazuju nasmejanog Džordana koji nosi samo jednu patiku nakon trijumfalnog NBA finala.