Jedan od najperspektivnijih trenera iz BiH Amir Alagić

Amir Alagić, tehnički direktor i selektor nogometne reprezentacije Šri Lanke, bio je gost jubilarnog 30. Life intervjua uživo koji se emituje na društvenoj mreži Facebook.

Bh. stručnjak koji je rođen u Bihaću radio je u 17 država, 5 kontinenata, a trenirao je 3 državna tima. Bio je prvak i osvojio je nacionalni kup Bruneja, Superkup Maldiva, viceprvak je turnira nacija u Šri Lanci.

U razgovoru za Life.ba govorio je o tome kako je stigao da radi u otčku zemlju u južnoj Aziji. Istakao je kako je to bio trnovit put, ali se trud isplatio.

”Ovdje je kriket sport broj jedan. Ipak, težimo da nogomet preuzme taj primat i na dobrom smo putu. Uspio sam podići nogomet na jedan veći nivo i vjerujem kako će u budućnosti to biti još bolje”, istakao je bh. stručnjak u intervjuu.

Potcrtao je kako je posao koji radi izuzetno stresan i da porodicu nije vidio skoro dvije godine.

Alagić u kooperaciji sa Arseneom Wengerom, trenerskom legendom  i šefom fudbala u FIFA-i, održava sastanke kako bi se promovisao nogomet u pomenutom dijelu planete Zemlje.

Alagić je govorio o saradnji sa nekadašnjim trenerom Arsenala, bh. trenerima, stanjem u BiH gdje je istakao kako reprezentacija konstantno pada od 2014. godine i plasmana na Mundijal u Brazil. Naveo je moguće razloge strmoglavog pada državnog tima. Spomenuo je kako bi se u budućnosti Svjetski kup u nogometu mogao održavati svake dvije godine.

Također, potcrtao je kako je Jedinstvo iz Bihaća, klub uz koji je odrastao, u izuzetno teškoj situiaciji. Spomenuo je Sarajevo i Željezničar, sa posebnim osvrtom na činjenicu da dva najuspješnija bh. tima konstantno mijenjaju trenere i da to nije dobar put.